De World Input-Output Database geeft inzicht in de internationale stroom van goederen en diensten binnen en tussen landen. Dit is een belangrijke bron voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in de veranderende aard van mondialisering. De data worden op grote schaal gebruikt in academische onderzoeksprojecten, voor beleidsanalyse en in het onderwijs, wat leidt tot een groot publiek voor deze datasets.
Het GDCC gebruikt DataverseNL om hun data te publiceren en op deze manier beschikbaar te stellen. In een interview voor het Open Science Blog van de Rijksuniversiteit Groningen, gaat Robert Inklaar, directeur van het GGDC, in op de voordelen van het gebruik van DataverseNL. “Lange tijd gebruikten we de reguliere RUG-website om onze databestanden te hosten, maar dit heeft ernstige nadelen, vooral kwetsbaarheid voor veranderingen in de website die URL’s breken en beperkingen op de bestandsgrootte. Bovendien zijn er geen eenvoudige manieren om downloads en gebruik bij te houden. DataverseNL dekt al deze bases af, biedt een persistente DOI-koppeling, biedt toegang tot grote databestanden en laat ons downloads volgen op het niveau van datasets of zelfs individuele bestanden. En u kunt zelfs naar individuele gegevensbestanden van een andere website linken.”
DataverseNL is een datarepository die DANS aanbiedt aan universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. DANS beheert de technische infrastructuur en de instellingen die gebruikmaken van deze dienst zijn zelf verantwoordelijk voor het toekennen van rechten aan gebruikersaccounts, het beheer en de curatie van de gedeponeerde onderzoeksdata binnen DataverseNL. Inmiddels maken 20 instellingen, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen, gebruik van deze dienst.