Evaluatiecommissie lovend over DANS

29 juni 2011

Data Archiving and Networked Services (DANS) is een uitstekend dienstverlenend instituut met een sterke internationale uitstraling. Dat concludeert de internationale evaluatiecommissie, die het instituut eind november 2010 bezocht in het kader van de zesjaarlijkse evaluatie.

Commissie prijst innovatiekracht en internationale leidende rol
De evaluatiecommissie prijst de ambities en de innovatiekracht van het instituut. Ook constateert de evaluatiecommissie dat DANS een internationaal leidend data-archief is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de internationale voortrekkersrol die DANS speelt bij de ontwikkeling van het Data Seal of Approval.

KNAW ziet duidelijk taak DANS binnen Nederlandse wetenschap
Ook de KNAW, samen met NWO oprichter van DANS, heeft zijn standpunt over het evaluatierapport bepaald. Het bestuur van de KNAW is verheugd over de positieve beoordeling van DANS en ziet voor DANS een duidelijke taak binnen de Nederlandse wetenschap. Het bestuur deelt de conclusie van de evaluatiecommissie dat er de afgelopen vijf jaar veel werk verzet is om dit jonge instituut vorm te geven.

Aanbevelingen
Aanbevelingen betreffen onder andere de naamsbekendheid bij onderzoekers in eigen land. In het licht van actuele discussies over open access en duurzaam beheer van data moet DANS meer laten zien wat het kan betekenen voor de Nederlandse wetenschap. Daarnaast adviseert de evaluatiecommissie om het uitbreiden van de dienstverlening naar andere disciplines dan de sociale en geesteswetenschappelijke, stapsgewijs en voorzichtig uit te voeren. Het bestuur onderschrijft deze aanbevelingen en benadrukt de noodzaak om gebruikers intensiever bij DANS te betrekken.

Samenstelling commissie
De evaluatiecommissie bestond uit:
• Prof. Jaap van den Herik (Universiteit Tilburg)
• Prof. Heinrich Best (Friedrich-Schiller Universiteit van Jena)
• Prof. Frank van Harmelen (Vrije Universiteit Amsterdam)
• Prof. Bert van der Knaap (Erasmus Universiteit Rotterdam)
• Prof. Julian Richards (Universiteit van York)
• Prof. Kevin Schürer (Universiteit van Leicester)

Meer informatie
Meer informatie over deze zesjaarlijkse evaluatie is te vinden op de website van de KNAW. Het evaluatierapport is als pdf te downloaden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.