Europese expertadviesgroep adviseert positief over RDA-specificaties

13 december 2017

De European Multi Stakeholder Platform (MSP), een expertadviesgroep van de Europese Commissie op het gebied van ICT-standaardisatie, adviseert positief over meerdere door de Research Data Alliance (RDA) aangedragen technische specificaties.

De positieve beoordeling van het MSP betekent dat de specificaties voorgedragen worden om toegevoegd te worden aan de officiële ICT Technical Specifications van de Europese Commissie, waardoor zij – in het kader van Europese standaardisatie – in de hele EU als maatstaf gebruikt zullen worden. De vier technische specificaties waar het om gaat zijn de volgende: TS5 RDA Data Citation of Evolving Data; TS6 RDA Data Description Registry Interoperability Model; TS7 RDA CoreTrustSeal Data Repository Requirements; en TS8 RDA/WDS Workflows for Research Data Publishing Model. De positieve aanbeveling betekent dat de specificaties volgens het MSP voldoen aan kenmerken als relevantie, neutraliteit en stabiliteit, kwaliteit en beschikbaarheid.

Standaardisatie is zeer belangrijk voor open wetenschap, omdat gemeenschappelijke standaarden (internationale) samenwerking gemakkelijker maken. De Research Data Alliance (RDA), waar de specificaties uit voortkomen – en waar DANS lid van is – is zelf ook een voorbeeld van internationale samenwerking, en deze positieve beoordeling kan dan ook met recht gezien worden als een mooi stapje richting een wereldwijd meer open wetenschap.

Meer informatie

Zie de website van de Europese Commissie voor meer informatie over het European Multi Stakeholder Platform.

 


Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.