Europese erfgoedsite bezweken onder belangstelling

24 november 2008

‘Populariteit haalt website onderuit’ opent de Europese website Europeana, die kort na de lancering vorige week weer werd gesloten. Enorme bezoekersaantallen sinds de opening op 20 november deden de site crashen.

Niet lang nadat José Manuel Barroso, voorzitter van de Europees Commissie, de website officieel had geopend in aanwezigheid van alle Europese ministers van Cultuur, lag hij er weer uit. De belangstelling van tien miljoen hits per uur was meer geweest dan de website kon verdragen.
‘Wij doen ons uiterste best om Europeana zo snel mogelijk in een meer robuuste versie te heropenen,’ meldt de projectorganisatie, die is ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Dat zal echter zeker tot half december duren, zo wordt eraan toegevoegd. De Koninklijke Bibliotheek zelf geeft op haar website onder de kop ‘Nu online: Europeana’ wel veel informatie over Europeana en de opening, maar meldt nog niet het buiten bedrijf geraken van de site.
De Europese portal geeft toegang tot meer dan twee miljoen foto’s, archiefdocumenten, schilderijen, films, kaarten en geluidsopnames uit de vijfentwintig lidstaten van de EU. Europees Commissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media) riep bij de officiële opening Europese culturele instellingen, uitgeverijen en technologiebedrijven op om de databank achter de site verder te vullen. In 2010 moeten er zes miljoen items in te vinden zijn.
De noodtekst op de website is in het Engels geschreven. Als Europeana weer draait is het de bedoeling dat dat in elk geval in het Frans, Duits en Engels gebeurt, maar de ‘intentie’ is dat het aantal talen geleidelijk wordt uitgebreid na de lancering, aldus een toelichting op de betaversie van de site.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.