Europese Commissie vraagt naar ervaringen met Europeana

24 november 2017

De Europese Commissie houdt een publieke consultatie over Europeana. Iedereen die betrokken is bij cultureel erfgoed wordt opgeroepen zijn ervaringen te delen.

Europeana is een kennisnetwerk en digitaal platform waaraan circa 3.700 Europese musea, bibliotheken, archieven en andere organisaties met historische verzamelingen meedoen. Samen stellen zij via Europeana nu 53 miljoen historische werken online beschikbaar, van middeleeuwse manuscripten tot negentiende-eeuwse kranten, van foto’s tot film, van aktes uit bevolkingsregisters tot bladmuziek, van afbeeldingen van schilderijen en kostuums tot gegevens over monumenten en archeologische vondsten. De bijeengebrachte digitale erfgoedcollecties zijn direct te doorzoeken, maar ook (deels) beschikbaar voor hergebruik door derden, bijvoorbeeld in de wetenschap, het onderwijs, toeristische en de creatieve sectoren.

Belangrijk voor de toekomst

In mei 2016 heeft de EU Raad voor Ministers conclusies  aangenomen over de rol van Europeana voor de online zichtbaarheid en het gebruik van Europees cultureel erfgoed. De Raadsconclusies gaan in op de financiering, de organisatie, de kennisfunctie, de kwaliteit van de beschikbare gegevens en de gebruiksvriendelijkheid van Europeana. Naar aanleiding van deze conclusies laat de Europese Commissie, DG CNECT, een onafhankelijke evaluatie van Europeana uitvoeren. De resultaten van de publieke consultatie worden hierin verwerkt en gepubliceerd op deze website. Op basis van de evaluatie zal de Europese Commissie de EU lidstaten voorstellen doen voor toekomstige ondersteuning van het project.

Meer informatie

De online-vragenlijst kan tot 14 januari 2017 worden ingevuld. Neem voor meer informatie contact op met de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatienetwerken, inhoud en technologie via

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.