ERA: één Europese markt voor onderzoek en kennis

23 juli 2012

De Europese Commissie heeft onlangs stappen voorgesteld om de ERA (European Research Area of Europese Onderzoeksruimte) verder te voltooien.

Tegen 2014 moet de ERA ervoor zorgen dat de onderzoekbasis van de lidstaten verstevigd en hun concurrentiepositie verbeterd is. Bovendien moet de ERA de lidstaten in staat stellen effectiever samen te werken. Zo kunnen grote maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, voedsel? en energieveiligheid en volksgezondheid, worden aangepakt.

Vrije toegang
Vrije toegang tot met overheidsgeld gefinancierd wetenschappelijk onderzoek maakt het eenvoudiger om de resultaten van onderzoek verder uit te werken. Dit stimuleert het innovatievermogen van Europa en zorgt ervoor dat burgers sneller van wetenschappelijke ontdekkingen kunnen profiteren. Uiteindelijk moet dit leiden tot één Europese markt voor onderzoek en kennis.

Meer informatie
Meer informatie staat op de website van de Europese Commissie. Een aantal gesprekken tussen commissaris en Vice-President Neelie Kroes en bijvoorbeeld Robbert Dijkgraaf, voormalig president van de KNAW en huidig directeur van het Institute for Advanced Studies in Princeton, USA, staan ook online.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.