EASY op weg naar ISO-certificering

2 september 2013

Na de basiscertificering van het online archiveringssysteem EASY streeft DANS ernaar EASY te certificeren volgens de internationale standaard ISO 16363. Een risicoanalyse wees onlangs uit dat DANS hierbij op de goede weg is.

Waarom certificeren

Certificering geeft een repository een keurmerk van betrouwbaarheid en duurzaamheid. Hierdoor blijven onderzoeksdata op een duurzame manier voor de wetenschap beschikbaar. EASY voldoet reeds aan de standaarden van het Data Seal of Approval (DSA).

3 niveaus van certificering

Het DSA-keurmerk is een Basiscertificering. Voor digitale archieven zijn er daarnaast nog twee opvolgende niveaus van certificering: de Uitgebreide certificering (een self-audit volgens de standaarden ISO 16363 of DIN 31644) en de Formele certificering (eveneens volgens de standaarden ISO 16363 of DIN 31644, maar dan in de vorm van een externe audit). Dit raamwerk van certificeringsniveaus is vastgelegd in het European Framework for Audit and Certification of Digital Repositories.

DANS streeft ernaar eind 2014 te voldoen aan de eisen van de Uitgebreide certificering, en eind 2015 aan die van de Formele certificering.

DRAMBORA risicoanalyse

Om te bepalen hoe het gesteld is met de duurzaamheid van een digitaal archief moeten de risico’s in kaart gebracht worden. De DRAMBORA risicoanalyse helpt hierbij. DANS heeft deze risicoanalyse in 2011 voor het eerst uitgevoerd en aan de hand van de uitkomsten diverse maatregelen genomen.

Een tweede risicoanalyse volgens DRAMBORA begin 2013 wees uit dat deze maatregelen succesvol zijn geweest. DANS zet in op het verder verkleinen van de risico’s en zo op het vergroten van de kans om in 2015 te voldoen aan de eisen van een Formele certificering. Daarom staat in 2014 staat een nieuwe risicoanalyse gepland.

Meer informatie

Voor meer informatie over de DRAMBORA risicoanalyse kunt u contact opnemen met Arjan Hogenaar, beleidsmedewerker bij DANS, via arjan.hogenaar at dans.knaw.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.