DSA doet wat het belooft

12 januari 2018

Het verkrijgen van een Data seal of Approval (DSA) levert volgens de bedenkers 7 voordelen op. Maar ervaren de gebruikers dit ook ook? Het IJDC-peer reviewed paper ‘The Perceived Value of Acquiring Data Seals of Approval’ heeft hier onderzoek naar gedaan, en bevestigt: DSA doet wat het belooft.

Het Data Seal of Approval (DSA) is een van de meest gebruikte standaarden voor betrouwbare digitale databewaarplaatsen tot nu toe. Degenen die deze standaard hebben ontwikkeld, hebben de zeven belangrijkste voordelen van het verwerven van DSA’s geformuleerd: 1) het vertrouwen van belanghebbenden, 2) verbeteringen in communicatie, 3) verbetering van processen, 4) transparantie, 5) differentiatie van anderen, 6) bewustmaking over digitale bewaring en 7) minder arbeids- en tijdrovend. Maar, ervaren degenen die een DSA hebben gekregen deze voordelen ook daadwerkelijk?

‘The Perceived Value of Acquiring Data Seals of Approval’ heeft in een reeks van 15 semi-gestructureerde interviews met vertegenwoordigers van 16 verschillende organisaties, de deelnemers de voordelen van het hebben van een DSA in hun eigen woorden laten omschrijven. Ingrid Dillo, adjunct-directeur DANS en co-auteur over de conclusie: “De deelnemers ervaren alle zeven voordelen. Bovendien weerspiegelen de bevindingen het grotere belang van sommige van deze voordelen in vergelijking met de anderen. Deelnemers noemden daarnaast twee extra voordelen: 1) de impact van het verkrijgen van een DSA op documentatie van hun werkproces en 2) de verzekering dat zij de beste praktijken volgden. De volgende stap is om de implicaties en toekomstige richtingen voor onderzoek naar aanleiding van dit onderzoek te bespreken.”

DSA heet tegenwoordig CoreTrustSeal

Inmiddels is DSA samen met World Data System (WDS) van ICSU opgegaan in een nieuwe certificerende organisatie: CoreTrustSeal. CoreTrustSeal is een community-based non-profitorganisatie ter bevordering van duurzame en betrouwbare data-infrastructuren en biedt een keurmerk voor betrouwbare data-opslagplaatsen.

Meer informatie

Lees het artikel online via DOI: 10.2218/ijdc.v12i1.481.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.