Data Station Social Sciences and Humanities gelanceerd

6 juni 2023

Het tweede Data Station van DANS is nu live. Met dit data station kunnen onderzoekers uit de sociale en geesteswetenschappen hun datasets zelf digitaal archiveren: veilig, vindbaar en voorzien van essentiële informatie.Het DANS Data Station Social Sciences and Humanities (SSH) biedt de mogelijkheid voor verdere bewerking van datasets, versiebeheer en integratie met externe tools zoals een viewer voor video- en audiobestanden.

Data beter vindbaar

Ricarda Braukmann, met haar specialisatie Social Sciences een van de managers Data Station SSH: “Het Data Station SSH biedt de mogelijkheid om aanvullende informatie over je dataset op te nemen, specifiek voor de sociale en geesteswetenschappen. Hierdoor worden datasets beter vindbaar en kunnen gebruikers makkelijker inschatten of een dataset geschikt is voor hergebruik”. Het data station maakt gebruik van de Dataverse-software ontwikkeld door Harvard University. De software is Open Source en wordt door een grote gemeenschap verder ontwikkeld. “Hierdoor wordt het mogelijk om ons Data Station te blijven verrijken met nieuwe functionaliteiten.”   

Eenvoudig delen, eenvoudig beschermen

“Het is nu eenvoudig om je data te delen en gevoelige data te beschermen”, vult Jetze Touber aan. Hij is als Data Station manager verantwoordelijk voor het Humanities deel. “De data kunnen onder alle open licenties van Creative Commons worden aangeboden, maar het is ook mogelijk om hergebruik van bestanden te beperken. De deponeerder kan per databestand bepalen of andere gebruikers toegang krijgen. Hiermee kunnen datasets die gevoelige informatie bevatten beschikbaar worden gesteld aan een selecte groep. Het is ook mogelijk om een embargo in te stellen zodat datasets pas na een bepaalde tijd beschikbaar worden.” 

Gemak

Gebruiksgemak staat voorop in het nieuwe Data Station SSH. Zo kun je PDF’s, plaatjes en video’s direct bekijken. Ook is het in het Data Station mogelijk om nieuwe versies toe te voegen aan een bestaande dataset: gepubliceerde datasets kunnen worden bijgewerkt en wijzigingen worden bijgehouden met versiebeheer. Het is eenvoudig om datasets en bestanden te citeren: citaties kun je  exporteren naar EndNote, RIS en BibTex. En inloggen doe je simpel met je instellingsaccount via SURFconext of via een Google of Github account. 

Meer informatie

Bekijk de collectie van meer dan 7.000 datasets in het Data Station SSH en archiveer je eigen data duurzaam, en vindbaar voor hergebruik. Bij vragen kun je contact opnemen met Ricarda Braukmann en Jetze Touber. Er is ook een FAQ die je kunt raadplegen.

Op 12 juni organiseren we een online bijeenkomst waarin de mogelijkheden van het Data Station worden getoond.

Klik hier om naar het Data Station Social Sciences and Humanities te gaan.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ricarda Braukmann Ph.D.

Data Station Manager Social Sciences

Jetze Touber Ph.D.

Data Station Manager Humanities