Dryad en DANS kondigen partnerschap voor digitale duurzaamheid aan

14 juli 2017

Dryad en DANS zijn een samenwerking aangegaan waarmee de toegankelijkheid en het behoud van wetenschappelijke gegevens in de Dryad Digital Repository verzekerd is voor de lange termijn.

De meer dan 50.000 wetenschappers die hun onderzoeksdata al bij Dryad hebben gedeponeerd, kunnen rekenen op blijvende toegang tot hun data, plus een extra laag beveiliging als direct gevolg van deze samenwerking. De openbaar toegankelijke inhoud van de Dryad-servers, met meer dan 15.000 datasets en 50.000 bestanden, zal regelmatig als back-up worden gekopieerd naar DANS. Zo wordt het risico van dataverlies of -beschadiging ook op de lange termijn tot een minimum beperkt. Daarnaast garandeert DANS de bruikbaarheid van de digital object identifiers (DOI’s) van Dryad nu en in de toekomst.

“Met veel enthousiasme zetten wij deze volgende stap om voorbereid te zijn op elk mogelijk toekomstscenario en te waarborgen dat de data van Dryad toegankelijk en verbonden met de academische literatuur blijven. DANS heeft laten zien daarbij een ideale partner te zijn,” zegt Executive Director Meredith Morovati van Dryad. “We delen een gezamenlijk streven om data duurzaam toegankelijk te houden, namens de meer dan vijftigduizend onderzoekers die ons hun data hebben toevertrouwd, alsmede de honderden uitgevers die als partners met Dryad samenwerken.”

Henk Harmsen, adjunct-directeur van DANS, voegt hieraan toe: “Samen met Dryad maken we digitale onderzoeksdata en -uitkomsten Findable, Accessible, Interoperable, Reusable. Onze samenwerking minimaliseert de kans dat data in de loop der tijd verloren gaan of beschadigd raken. We zijn heel verheugd dat we onze capaciteit en ons data-archief kunnen uitbreiden door de samenwerking met Dryad.”

Over Dryad

De Dryad Digital Repository bevat onderzoeksdata uit verscheidene disciplines, verbonden met meer dan 500 verschillende academische tijdschriften, boeken, dissertaties, etc. Het archief bevat momenteel meer dan 15.000 datasets, bestaande uit meer dan 50.000 afzonderlijke bestanden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Dryad, lees het volledige persbericht of neem contact op met Henk Harmsen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.