Domesday Book nu elektronisch vrij beschikbaar op Internet

21 maart 2008

Sinds kort is via de website van het Britse data-archief (UKDA) voor het eerst de volledige elektronische versie van het beroemde Domesday Book uit 1086 gratis beschikbaar.

Het Domesday Book, de ‘jewel in the crown’ van de Britse National Archives genoemd, is één van de oudste en belangrijkste archiefstukken van Engeland. Het kan nog het best omschreven worden als de eerste volledige bron over de staat van het land, eind elfde eeuw. Het boek bevat informatie over het bezit van elke boer, landeigenaar en belastingbetaler in het koninkrijk; elk schaap, elke koe en elk varken is geteld. Maar ook alle steden en dorpen, molens, weide- bos en akkerland en visgronden zijn geïnventariseerd. Vele daarvan worden in deze bron voor het eerst genoemd.

Deze unieke bron is daarom van groot belang voor archeologisch, geografisch, genealogisch, rechtshistorisch, taalkundig, naamkundig, paleografisch, filologisch, prosopografisch en topografisch, maar vooral ook sociaal- en economisch historisch onderzoek. Tot nu toe was deze informatie niet of nauwelijks op elektronische wijze toegankelijk. De elektronische editie maakt het Domesday Book langs verschillende ingangen toegankelijk: een vertaling (van de Latijnse oertekst), databases van getranscribeerde namen en plaatsen, statistieken en gedetailleerde vakkundige toelichtingen op de tekst. Een research team onder leiding van Professor John Palmer van de Universiteit van Hull heeft deze elektronische versie in een groot digitaliseringsproject tot stand gebracht.
Downloaden is mogelijk na registratie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.