DOI voor alle datasets in EASY

16 juni 2015

Goed nieuws voor deponeerders van datasets in het online archiveringssysteem EASY: onlangs is aan alle datasets een DOI als persistent identifier toegekend.

DOI staat voor Digital Object Identifier. Elke dataset in EASY heeft nu een unieke DOI, nieuwe datasets krijgen na deponeren automatisch een DOI toegekend. Een deponeerder ontvangt de DOI om te gebruiken bij het citeren van de betreffende dataset. Bovendien bevat elke dataset een instructie (in de vorm van een ‘Cite as’) om datacitatie voor hergebruikers van de dataset mogelijk te maken.

De DOI wordt internationaal veel gebruikt als persistent identifier om duurzaam te kunnen refereren naar publicaties en datasets. Koppelingen tussen verschillende soorten wetenschappelijke output is mogelijk door het wereldwijde netwerk van DOI’s.

DataCite en FORCE11

Met het implementeren van de DOI ondersteunt DANS het citeren van datasets volgens de richtlijnen van DataCite en FORCE11. DataCite is een internationaal samenwerkingsverband, in 2009 opgericht door een aantal toonaangevende onderzoeksbibliotheken, archieven en technische informatiecentra uit de hele wereld. DataCite maakt zich sterk voor het delen van onderzoeksgegevens en een betere bescherming van onderzoeksinvesteringen. FORCE11 is een gemeenschap van wetenschappers, bibliothecarissen, archivarissen, uitgevers en onderzoeksfinanciers. Samen proberen ze het delen van kennis binnen de wetenschap te vergemakkelijken door effectief gebruik te maken van informatietechnologie.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over DOI’s in EASY? Neem dan contact op met één van onze datamanagers via .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.