Documentatie onuitgewerkte opgravingen digitaal ontsloten

27 april 2009

Een project om de documentatie van honderden opgravingen in Nederland digitaal beschikbaar te stellen aan archeologen en archeologiestudenten kan binnenkort van start gaan. Het is vorige week gehonoreerd door het programma Odyssee van NWO, Erfgoed Nederland en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In het kader van het zogenaamde Odyssee-project is vastgesteld dat er in Nederland zo’n duizend opgravingen zijn uitgevoerd, die nooit zijn geanalyseerd en gepubliceerd maar wel tot een flinke kennisvermeerdering zouden kunnen leiden. Een subsidieprogramma van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft het mogelijk gemaakt om een beperkt aantal beeldbepalende vindplaatsen nu alsnog uit te werken.

Het nu gehonoreerde kortlopende project met de naam ‘Een oplossingsrichting in de breedte’ richt zich op de opgravingsdocumentatie van de vindplaatsen die buiten de NWO-subsidieregeling vallen. Het project zorgt ervoor dat documentatie, veldtekeningen en veldformulieren van het restant van de duizend opgravingen digitaal beschikbaar worden gesteld. Daardoor kunnen archeologen en studenten op ieder gewenst moment en niveau een stukje van de enorme uitwerkingsachterstand helpen oplossen.

Uitvoerders van het project, dat een begroting heeft van 76500 euro, zijn NWO, DANS en de archeologische faculteit van de Universiteit Leiden. Die drie instellingen financieren het project samen. De documentatie zal worden gearchiveerd bij DANS, dat daarvoor het toegankelijke EASY archiefsysteem beschikbaar heeft, maar zal waarschijnlijk ook op andere plaatsen beschikbaar komen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.