Digitale Nederlandse Archeologie: Toekomstperspectieven

26 juli 2022

Hoe hangt de huidige situatie met betrekking tot digitaal werken in de Nederlandse archeologie samen met wereldwijde innovaties? Het artikel ‘Digital Dutch Archaeology: Future perspectives’ geeft een overzicht.

Digitaal werken in de Nederlandse archeologie is verbonden met investeringen in een nieuwe grootschalige en innovatieve Nederlandse onderzoeksinfrastructuur voor de komende tien jaar. Door gezamenlijk en met prioriteit krachten op nationaal niveau te bundelen wordt de internationale positie van Nederland als kennisland sterker. Onderzoekers moeten nog meer gecoördineerd samenwerken om met beperkte middelen een infrastructuur te creëren die het gebruik van FAIR data mogelijk maakt. 

Wat betreft de archeologische discipline, het gebruik van formele kwaliteitsstandaarden en wetgeving die archeologische organisaties certificeert voor het uitvoeren van archeologisch werk verbetert de nationale samenwerking en stimuleert de digitale workflow. DANS lanceerde recent het Data Station Archaeology als toegewijd e-depot voor de Nederlandse archeologie. Een archiefsysteem dat voldoet aan de nieuwste technologische standaarden. Het vinden en delen van data van hoge kwaliteit draagt bij aan de kennis van archeologische onderzoeksvragen; een florerende open access trend in de Nederlandse archeologie stimuleert een sterke groei in het gebruik van data. Om innovatieve ontwikkelingen bij te houden, werkt een groeiende gemeenschap van archeologen en andere specialisten samen in internationale projecten om de toekomst van de Europese Archeologie veilig te stellen.

Lees meer over deze ontwikkelingen in het artikel Hollander, H. 2021 Digital Dutch Archaeology: Future perspectives, Internet Archaeology 58. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hella Hollander M.A.

Data Station Manager Archaeology