Digital Humanities Award 2014 toegekend aan SHEBANQ

25 maart 2015

Aan CLARIN-NL project SHEBANQ is de DH Award 2014, categorie Best DH Tool or Suite of Tools toegekend. De faculteit theologie van de Vrije Universiteit had SHEBANQ genomineerd.

Op de SHEBANQ-website is de tekst van de Hebreeuwse Bijbel na te slaan, in mooie typografie. Het bijzondere is dat naast ieder hoofdstuk relevante zoekopdrachten (queries) in de kantlijn staan, gepresenteerd als annotaties. Veel queries zijn bedoeld om bijzondere grammaticale verschijnselen op te sporen. Want als je iets raars ziet in de Bijbel, wil je weten of het vaker voorkomt, om te bepalen of het echt wel zo vreemd is, en om te kijken of het een geval van taalvariatie of van stijlgebruik of van overleveringsfouten betreft. In het onderwijs Hebreeuws aan een Amerikaanse universiteit wordt de tool inmiddels gebruikt.

Voor en door onderzoekers

Dirk Roorda van DANS was betrokken bij het project: “SHEBANQ is een mooi voorbeeld van archivering en hergebruik voor en door wetenschappers. Eep Talstra, Constantijn Sikkel, Janet Dyk, Wido van Peursen, Reinoud Oosting, Oliver Glanz en anderen hebben jaren gewerkt aan de linguïstische annotatie van de Hebreeuwse Bijbel, met als resultaat een database. Echter, de data is verpakt in commerciële bijbelstudiesoftware, maar deze software miste veel functies die voor onderzoekers van belang zijn. Een CLARIN-NL project werd aangegrepen om de data te cureren en een eerste demonstrator te bouwen. Dat is de SHEBANQ-website geworden, een plek waar onderzoekers hun queries kunnen afvuren op de ETCBC (Eep Talstra Center for Bible and Computer)-database. De bijbehorende dataset staat in EASY.” The Language Archive heeft bijgedragen aan de doorontwikkeling van SHEBANQ.

Talent en expertise in de digitale geesteswetenschap

De Digital Humanities Awards (DH Awards) is een jaarlijkse prijs die erkenning geeft aan talent en expertise in de digitale geesteswetenschap. Genomineerden worden door het publiek aangedragen en een internationale jury bepaalt de winnaars.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over SHEBANQ op de SHEBANQ-website (nog in ontwikkeling) of neem contact op met Dirk Roorda

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.