Digitaal Erfgoedconferentie 2012

21 november 2012

De Digitaal Erfgoedconferentie 2012 wordt georganiseerd rond het thema ‘Beter weten! Interactie erfgoed en wetenschap’ en vindt plaats op 3 en 4 december.

De Digitaal Erfgoedconferentie 2012 wordt georganiseerd rond het thema ‘Beter weten! Interactie erfgoed en wetenschap’ en vindt plaats op 3 en 4 december.

De rode draad van het programma is hoe erfgoedinnovatie en wetenschap elkaar beïnvloeden. Zowel door wetenschap als erfgoed worden grote hoeveelheden digitale data toegankelijk gemaakt, data die voor het grote publiek en onderzoekers interessant zijn. Het voor de lange termijn beschikbaar houden van deze data op een duurzame en betrouwbare manier stelt hoge eisen aan professioneel data management.

Nieuwe vragen
De uitdaging van Web 3.0 (het semantische web) zorgt ook voor nieuwe vragen. Hoe weet een gebruiker dat de informatie die uit allerlei bronnen samengesteld wordt, betrouwbaar en authentiek is? Op welke wijze moet data gecureerd worden zodat het makkelijk te vinden en te analyseren is? En hoe kan er gegarandeerd worden dat de informatie ook over 1, 10 of 50 jaar nog beschikbaar en toegankelijk is?

DANS op het programma
Op 4 december organiseert DANS in samenwerking met Esther Jansma en Kees Vanstappen een sessie over professioneel datamanagement. Henk Vanstappen besteedt in zijn presentatie aandacht aan een scoremodel voor digitale duurzaamheid en Esther Jansma gaat nader in op hoe dendrochronologen een onderzoekdata-infrastructuur opbouwen waarmee nieuwe onderzoeksvragen beantwoord kunnen worden.

Meer informatie
Aanmelden is tot 26 november mogelijk en verloopt via de website van DEN, waar ook het programma te vinden is.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.