Digitaal archief Leeuwarder Courant blijft veel bezoekers trekken

13 november 2007

Het digitale archief van de Leeuwarder Courant heeft in de eerste achttien dagen van zijn bestaan ruim 3,5 miljoen page views te verwerken gekregen door vijftig duizend unieke bezoekers.

Het archief werd op 24 oktober opengesteld en trok meteen veel bezoekers. Op de eerste dag waren dat er acht duizend, die samen zo’n tweehonderd duizend page views genereerden.  Dat aantal wordt ook nu nog gehaald op zaterdagen en zondagen, aldus projectleider Eddy van der Noord van de Stichting Digitaal Archief Leeuwarder Courant. ‘In november lag het gemiddelde op werkdagen rond 130 duizend’.
Het archief van de LC omvat de ruim 800 duizend pagina’s van het blad sinds 1752 tot nu toe. In het kleurenscanproces zijn alle elf miljoen artikelen en 3,5 miljard woorden betrokken die er in die tijd zijn afgedrukt. Er kan op artikelniveau naar die woorden worden gezocht, maar op verzoek kan vervolgens ook de hele pagina worden getoond.
De belangstelling komt van over de hele wereld. ‘De bezoekers kwamen de afgelopen tijd uit twaalf honderd woonplaatsen in 77 verschillende landen’, aldus Van der Noord. Dat zou best te maken kunnen hebben met het grote aantal Friese emigranten dat zich over de wereld heeft verspreid, vermoedt de projectleider.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.