Datasets deponeer je in de DANS Data Stations

11 december 2023

Vanaf 11 december 2023 is het niet meer mogelijk om data te deponeren in EASY. Onderzoekers, onderzoeksgroepen en data professionals kunnen hun data archiveren en publiceren in een van de vier domeinspecifieke DANS Data Stations. Er is een Data Station voor archeologie, sociale & geesteswetenschappen, natuur & technische wetenschappen, en een Data Station voor de levenswetenschappen.

In ons strategieprogramma voor 2021-2025 ‘Focus op Fair’ schreven we over de ingrijpende vernieuwing van onze datadiensten. Het uitgangspunt hiervoor waren de aanzienlijk verschillende behoeften per wetenschappelijke discipline. Ook de aard en afmetingen van de datasets zelf liepen nogal uiteen. “We merkten dat er steeds meer behoefte is aan passende oplossingen voor de diversiteit in het wetenschappelijke landschap, maar ook aan domein-specifieke samenwerking tussen wetenschappelijke instellingen. De Data Stations sluiten goed aan bij deze wensen en behoeften. Ze maken het mogelijk om data veilig op te slaan in een, voor de onderzoeker, specifiek domein en de data te verrijken met kenmerkende metadata waardoor deze nog beter vindbaar zijn. EASY is een verouderd systeem en biedt deze mogelijkheden niet”, vertelt Anja Smit, instituutsdirecteur van DANS. 

EASY zal nog enige tijd online zijn voor de gebruiker om datasets te zoeken. In de loop van 2024 wordt EASY volledig uitgefaseerd en is zowel het deponeren als het vinden van data enkel nog mogelijk via de data stations, wat veel voordelen biedt. 

Eenvoudig delen, eenvoudig beschermen

Gebruiksgemak staat voorop in de data stations. Smit vervolgt: “Zo is het mogelijk om nieuwe versies toe te voegen aan een bestaande dataset: gepubliceerde datasets kunnen worden bijgewerkt en wijzigingen worden bijgehouden met versiebeheer. Ook zijn er tools om informatie automatisch in te vullen. De data kunnen onder alle open licenties van Creative Commons worden aangeboden, maar het is ook mogelijk gevoelige (persoonlijke) data te beschermen en per databestand te bepalen of andere gebruikers toegang mogen krijgen. Indien een dataset pas na een bepaalde tijd beschikbaar mag komen, kan deze met embargo worden opgeslagen. Het is eenvoudig om datasets en bestanden te citeren met behulp van EndNote, RIS en BibTex. En inloggen werkt eenvoudig met een instellingsaccount via SURFconext of via een Google of Github account. Tot slot, worden alle gedeponeerde datasets gecureerd door ons data team.”

Dataverse software

De domein-specifieke data stations van DANS maken gebruik van de Dataverse-software ontwikkeld door Harvard University. De software is open source en wordt door een grote en heel diverse community steeds verder ontwikkeld. Hierdoor worden de data stations voortdurend voorzien van nieuwe functionaliteiten, relevant voor de verschillende wetenschappelijke disciplines. Door een nauwe samenwerking met de community, draagt DANS bij aan ontwikkeling en aan het verbeteren van de Dataverse-software. 

Meer informatie

Wil je meer informatie over een van de Data Stations of heb je hulp nodig bij het deponeren van datasets? Neem dan contact op met de Data Station Managers, kom naar ons Open Hour of stuur een e-mail via ons contactformulier. 



Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.