Databases Zorggegevens online in NARCIS

8 november 2018

Meer dan 250 databases met gegevens over volksgezondheid en zorg in Nederland zijn nu beschikbaar via NARCIS, het informatieportaal van, en voor, de Nederlandse onderzoeksgemeenschap. Deze nieuwe uitbereiding van NARCIS is het resultaat van een samenwerkingsproject tussen DANS en het RIVM en onderdeel van het DANS-programma rond de levenswetenschappen.

In Nederland is sprake van een groot aantal dataverzamelaars en bronhouders van gegevens over volksgezondheid en zorg. Om efficiënt (her)gebruik hiervan te stimuleren, is een overzicht zoals in Zorggegevens nodig. Zorggegevens wordt beheerd door het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS. De metadatabase Zorggegevens geeft een overzicht van wie welke gegevens over volksgezondheid en zorg in Nederland verzamelt en met welk doel. Ook laat het zien wie het financiert en waar de gegevens voor worden gebruikt. Het gaat hierbij om Nederlandse bronnen, zoals zorgregistraties, patiëntenregistraties, enquêtes, monitors en langlopende (cohort) onderzoeken, waarvan de data beschikbaar zijn voor hergebruik.

Door de metadatabase Zorggegevens ook via NARCIS toegankelijk te maken, wordt vooral de vindbaarheid van de gegevens versterkt. Dit komt omdat NARCIS (National Academic Research and Collaborations Information System) functioneert als een centraal portaal voor Nederlandse onderzoeksgegevens uit verschillende disciplines en voor verschillende gebruikers, van onderzoekers tot beleidsmedewerkers. De gegevens uit NARCIS zijn zowel op nationaal, Europees als internationaal niveau toegankelijk via verschillende netwerken. In NARCIS staan de basale metadata van de Zorggevens, vanuit NARCIS kan rechtstreeks worden doorgeklikt naar de oorspronkelijke en zeer uitgebreide informatiepagina’s van Zorggegevens. DANS werkt momenteel samen met de Nederlandse Biobanken aan een project om op een gelijksoortige wijze ook de Biobanken via NARCIS toegankelijk te maken.

Meer informatie

Voor meer informatie over NARCIS kan contact worden opgenomen met .

Wilt u meer informatie over DANS en de levenswetenschappen? Neem dan contact op met .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.