Data vinden in EASY: 6 zoektips

28 augustus 2013

Hoe vindt u de data die u zoekt in een groeiend archief met meer dan 25.000 datasets? Hieronder volgen een aantal tips om snel en trefzeker te kunnen zoeken.

Hoe vindt u de data die u zoekt in een groeiend archief met meer dan 25.000 datasets? Hieronder volgen 6 tips om snel en trefzeker te kunnen zoeken.

1. Zoeken in de metadata

Elke dataset in EASY is beschreven aan de hand van een aantal vaste waarden als titel, creator (‘auteur’), datum van onderzoek en datum van deponering. Deze gegevens over de data worden de metadata genoemd. In EASY kunt u enkel deze metadata doorzoeken. De databestanden zelf zijn niet ontsloten via het zoekscherm van EASY. Richt u in uw zoekwoorden dus op de metadata.

2. Advanced search

Sommige termen komen vaak voor in beschrijvingen van datasets in EASY. Zoek maar eens op het trefwoord ‘archeologie’ via het algemene zoekveld van EASY. U vindt meer van 4000 treffers. Via de knop ‘Advanced Search’ kunt u zoeken in specifieke velden van EASY. Weet u bijvoorbeeld zeker dat de dataset die u zoekt het woord ‘archeologie’ in de titel heeft, dan klikt u op ‘Advanced Search’ en vult ‘archeologie’ in het zoekveld ‘Title’. Nu krijgt u iets meer dan 200 zoekresultaten.

3. Zoekresultaten verfijnen

Of u nu via het algemene zoekveld in EASY zoekt of via ‘Advanced search’, zodra u zoekresultaten ziet, heeft u meteen de mogelijkheid deze zoekresultaten te verfijnen via ‘Refine’ aan de rechterkant. U kunt binnen de zoekresultaten zoeken op een nieuw trefwoord, of selecteren op ‘Audience’, ‘Collections’ of ‘Access’ (toegangscategorie). Wilt u bijvoorbeeld enkel Open Access datasets weergeven, dan klikt u ‘Open’ aan onder ‘Access’.

4. Zoektermen combineren of uitsluiten

U kunt ook op een combinatie van zoektermen met AND, OR en NOT (de zgn. Boolean search) zoeken in EASY. Een uitgebreide (Engelstalige) handleiding hiervoor vindt u onder het kleine vraagteken achter het algemene zoekveld van EASY.

5. Zoeken in oudere datasets van DANS en voorgangers

Meer specifieke tips om te zoeken in oudere datasets van DANS en voorgangers, bijvoorbeeld op oude archiefnummers van het Nederlands Historisch Data-Archief (NHDA), vindt u in het document Veelgestelde vragen over data gebruiken uit EASY (.doc). Dit document is tevens te vinden op de pagina over data vinden en hergebruiken in EASY.

6. Hulp van DANS

Kunt u toch niet vinden wat u zoekt? Neem dan contact op met een datamanager van DANS via info [at] dans.knaw.nl. We helpen u graag verder.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.