Data Onderzoek Verplaatsingen in Nederland 2012 beschikbaar

28 augustus 2013

Data van het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland 2012 (OVIN) zijn nu te downloaden uit EASY. Het OVIN is een gezamenlijk mobiliteitsonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat.

In het Mobiliteitsonderzoek Nederland onderzoeken Rijkswaterstaat en het CBS hoe, waarom, wanneer en waarheen Nederlanders zich verplaatsen. Het doel van het onderzoek is om snel en flexibel informatie te kunnen leveren aan beleidsmakers op het gebied van verkeer en vervoer. Het gaat daarbij niet alleen om beleidsmakers binnen de Rijksoverheid, maar ook om lokale overheden, zoals gemeenten en provincies.

Over de dataverzameling

Het basisonderzoek, het standaardonderzoek op nationaal niveau, is een continu onderzoek naar de mobiliteit van de Nederlandse bevolking. Er worden dagelijks gegevens verzameld over de verplaatsingen van individuen. Het doel van de verplaatsing, de herkomst en bestemming, het type vervoer en het tijdstip van de verplaatsing wordt geregistreerd. Ook wordt informatie verzameld over het huishouden. Voorbeelden daarvan zijn de samenstelling en grootte van het huishouden en leeftijd, geslacht en opleiding van de personen. Op grond van het basisonderzoek zijn uitspraken te doen over alle verplaatsingen die beginnen en/of eindigen in Nederland (met uitzondering van vakanties) van alle inwoners van Nederland (met uitzondering van tehuisbewoners).

Data downloaden

Het OVIN 2012 kan kosteloos uit EASY gedownload worden. EASY biedt ook toegang tot alle voorgaande dataverzamelingen van OVIN en MON (de oorspronkelijke naam van het onderzoek).

Meer informatie

Voor meer informatie over de dataset in EASY kunt u contact opnemen met datamanager Jetske van der Schaaf via jetske.van.der.schaaf at dans.knaw.nl

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.