Data ODiN van het CBS beschikbaar via EASY

21 januari 2020

In 2018 hebben CBS, Rijkswaterstaat en KiM een nieuw ontwerp voor het nationale mobiliteitsonderzoek Onderweg in Nederland (ODiN) gelanceerd. Hiervan is de data beschikbaar via EASY.

Het onderzoek Onderweg in Nederland (ODiN) van het CBS brengt de mobiliteit van Nederland in kaart met behulp van enquêtes. De resultaten van het onderzoek geven een beeld van de deelname van de Nederlandse bevolking aan het verkeer. Deze informatie is onmisbaar bij de ontwikkeling van verkeers- en vervoersbeleid. Denk hierbij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid, het openbaar vervoer, het milieu en aan het bestrijden van files.

In 2018 is in samenwerking met Rijkswaterstaat en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) een nieuw ontwerp voor het onderzoek gelanceerd. De eerste resultaten zijn in december 2019 gepubliceerd.

Dit onderzoek is de opvolger van het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN) dat van 2010 tot 2017 door het CBS is uitgevoerd. In december is het 2018 bestand van het vernieuwde onderzoek beschikbaar gesteld aan gebruikers via de EASYWat is er veranderd? Om te beginnen wordt de vragenlijst voortaan alleen via internet afgenomen. Dit bespaart veel kosten. Ook is de vragenlijst anders opgebouwd. De vragenlijst is intuïtiever geworden, waardoor hij gemakkelijker is in te vullen. Verder is de responseis verhoogd: het CBS streeft niet langer naar 35 duizend maar naar 45 duizend respondenten als input voor de statistiek.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het CBS, ook hebben zij een nieuwsbericht gepubliceerd. De data is beschikbaar na registratie en toestemming van de deponeerder via EASY.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.