Data FAIRPORT levenswetenschappen in de maak

23 januari 2014

Vorige week kwam een internationaal gezelschap van experts uit de levenswetenschappen 4 dagen in Leiden bijeen voor het ontwikkelen van een blauwdruk voor een veilige en duurzame omgeving voor ‘Data Stewardship, Trading and Routing‘, met de voorlopige naam ‘Data FAIRPORT’.

Het Netherlands BioInformatics Centre (NBIC) en het Netherlands eScience Center (NLeSC) namen hiertoe het initiatief en vroegen ook DANS om een bijdrage. Gastheer van de bijeenkomst was het Lorentz Center, organisator van internationale workshops in de exacte en natuurwetenschappen.

Data (F)AIRPORT

In de Data FAIRPORT, een virtuele onderzoeksomgeving (VRE) gebaseerd op het concept van een vliegveld (airport), kunnen onderzoeksdata uit de levenswetenschappen tijdens het onderzoek op een veilige manier worden beheerd, uitgewisseld tussen onderzoekers en waar mogelijk publiek toegankelijk worden gemaakt.

Bijdrage DANS

DANS is groot voorstander van deze ontwikkelingen. Op verzoek hebben wij tijdens de workshop het belang van duurzame opslag van data uit de levenswetenschappen benadrukt en de diensten toegelicht die DANS daarbij kan leveren.

Lancering tijdens RDA-conferentie

Het is de bedoeling dat het FAIRPORT-initiatief in september officieel wordt gelanceerd tijdens de 4e Plenary Meeting van de Research Data Alliance (RDA), die in Amsterdam wordt gehouden. DANS heeft een centrale rol in de organisatie van deze conferentie.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Data FAIRPORT-workshop kunt u terecht op de site van het Lorentz Center.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.