DARIAH en HaS worden genoemd als succesverhalen van de Europese Commissie

10 mei 2019

Vorige maand publiceerde de Europese Commissie een nieuw succesverhaal van EU-onderzoek met DARIAH en haar project Humanities at Scale. Het HaS-DARIAH-project, dat liep van 2015 tot eind 2017, was gebaseerd op voorbereidende werkzaamheden ter ondersteuning van transnationale onderzoekers in alle fasen van hun werk: van gegevensverzameling en analyse tot publicatie en archivering.

“HaS-DARIAH ondersteunt een state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur voor digitale geesteswetenschappen door nationale initiatieven te integreren en hun werk op Europees niveau te schalen. Dit maakt nieuwe vormen van transnationaal onderzoek en samenwerking mogelijk met behulp van digitale middelen”, aldus Marco Raciti, projectmanager in het DARIAH Coordination Office, in Berlijn.

Onderzoekers in de alfa- en gammawetenschappen kunnen profiteren van een door de EU gefinancierde Europese digitale infrastructuur die de toegang tot middelen, toolkits en transnationale samenwerking heeft opgevoerd.

In het laatste decennium hebben Europese onderzoekers en nationale financiers, met EU-steun, een digitale onderzoeksinfrastructuur voor kunst en geesteswetenschappen, DARIAH, voorbereid. Het doel is om transnationale onderzoekers te ondersteunen in alle fasen van hun werk: van data-acquisitie en analyse tot publicatie en archivering.

HaS-DARIAH en de tools die het biedt, zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van Europese onderzoekers uit de kunst- en geesteswetenschappen. DANS is een partner van DARIAH en heeft dan ook meegewerkt aan het project.

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van de Europese Commissie. Meer informatie over DARIAH is online beschikbaar.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.