DANS verhoogt budget voor kleine dataprojecten

6 september 2007

In 2006 heeft DANS acht Kleine DataProjecten (KDP2006) mogelijk gemaakt. Aanvragen voor maximaal tienduizend euro die voor een bepaalde datum werden ingediend, werden door DANS beoordeeld en bij uitvoering door een DANS-medewerker begeleid. DANS verhoogt in 2007 het beschikbare bedrag voor Kleine DataProjecten tot € 100.000 en zoekt ook zelf het veld op om tot projecten te komen.

In 2006 ging het om de volgende projecten:

  • ‘Odyssee Aangepakt’ bij de Faculteit archeologie van de Universiteit Leiden;
  • het documentatie/archiveringproject ‘Jeugd en Cultuur’ bij de Vrije Universiteit;
  • een koppeling tussen opleidingsclassificaties bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt te Maastricht;
  • de ontsluiting van het Arbeidspanel van de Organisatie voor Strategisch Marktonderzoek te Tilburg;
  • Explanatory notes for the wage indicator data van Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies;
  • de DVD-bijlage bij het boek ‘Reflecting Visual Etnography’ van De Maaker te Leiden;
  • Visual Culture Studies van M. Altena te Nijmegen en tenslotte een
  • Deep store oplossing voor de Vrije Universiteit.

KDP2006 maakte het mogelijk om kleinere projecten uit te voeren die wegens hun karakter de kans liepen als sluitpost te worden bestempeld. Kleine projecten die dankzij KDP2006 tot ontwikkeling zijn gekomen, maken het de aanvragers mogelijk snel inzicht te krijgen in een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een vervolgonderzoek. De aanvragers van de in 2006 gehonoreerde projecten zijn tevreden over de resultaten en de samenwerking met DANS, zo bracht een interne evaluatie aan het licht. Zij vinden dat zij met de KDP een beter beeld van hun werkveld en nieuwe inzichten op de onderzoekspraktijk hebben gekregen: ‘De KDP’s zijn een soort snuffelstage’, aldus een aanvrager. KDP’s creëren goede kansen voor netwerkverbreding en vormen een goede basis voor andere activiteiten. Zo zijn er diverse nieuwe vormen van samenwerking ontstaan, mede door de betrokkenheid van onderzoekers en collectiebeheerders uit diverse disciplines en door het aansnijden van thema’s en problemen die interdisciplinair moeten worden behandeld.
Door de kleinschaligheid van de projecten kent de besluitvorming korte lijnen. In 2007 kunnen nog sneller beslissingen worden genomen over nieuwe initiatieven omdat daar geen officiële procedure meer voor nodig is.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.