DANS tekent overeenkomst ‘Hervorming onderzoeksbeoordeling’

29 augustus 2022

DANS is het Nederlandse nationale expertisecentrum en repository voor onderzoeksgegevens. Wij helpen onderzoekers hun data beschikbaar te maken voor hergebruik. Daarom hebben wij ons aangesloten bij de Europese coalitie die streeft naar veranderingen in beoordelingspraktijen voor onderzoekers, onderzoeksprojecten en onderzoeksinstellingen. Overkoepelend doel is de verbetering van kwaliteit en impact van onderzoek. 

In deze rol draagt DANS bij tot de uitvoering van twee van de kernverbintenissen van deze coalitie: het erkennen en promoten van de waarde van data als een eersteklas onderzoeksoutput, alsook de rol van data stewardship als een cruciaal element in de rol van onderzoekers.

Om de kwaliteit en de impact van onderzoek te maximaliseren zijn de volgende veranderingen cruciaal: 

  • Erkenning van de diversiteit van de bijdragen aan en loopbanen in onderzoek in overeenstemming met de behoeften en de aard van het onderzoek. Zoals waardering voor datasets (research assessments), rollen voor onderzoekers (data stewards, software engineers etc.) en handvatten voor organisaties.
  • De beoordeling van onderzoek in de eerste plaats baseren op kwalitatieve evaluatie waarbij peer-review centraal staat, ondersteund door een verantwoord gebruik van kwantitatieve indicatoren.
  • Afzien van gebruik bij onderzoeksbeoordeling van, op tijdschriften en publicaties gebaseerde, meetmethoden met in het bijzonder Journal Impact Factor (JIF) en h-index.
  • Vermijden van gebruik van ranglijsten van onderzoeksorganisaties bij onderzoeksbeoordeling.

De overeenkomst ‘Hervorming onderzoeksbeoordeling’ is opgesteld door Science Europe, de European University Association en Dr Karen Stroobants, met steun van de Europese Commissie. Er is rekening gehouden met de inbreng van meer dan 350 onderzoeksorganisaties uit meer dan 40 landen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Smit

Directeur