DANS-subsidie ICPSR-Summer Program 2017 toegekend

8 mei 2017

DANS feliciteert Kasper Otten, Reinout van der Veer en Myrto Tourtouri met de subsidie voor deelname aan het Summer Program van ICPSR.

Het Inter-university Consortium for Political and Social Research (ICPSR) organiseert ieder jaar een ‘Summer Program in Quantitative Methods of Social Research’. Deze zomerschool is wereldwijd toonaangevend in cursussen op het gebied van kwantitatieve methoden van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Studenten en onderzoekers uit verschillende disciplines en meer dan 40 verschillende landen volgen elke zomer onderwijs in een breed scala aan geavanceerde statistische technieken. DANS stelt elk jaar een aantal beurzen beschikbaar aan researchmaster studenten en PhD’s om hieraan deel te nemen. 

Aanvragen beoordeeld en toegekend

Inmiddels zijn de subsidieaanvragen voor de zomerschool beoordeeld door de leden van de Wetenschappelijke Adviesraad van DANS en toegekend. Met het toekennen van de subsidie hoopt DANS sociaalwetenschappelijk onderzoek van hoge kwaliteit te stimuleren en het belang van het delen van data te benadrukken.

Kandidaten

Hieronder stellen de kandidaten zichzelf voor:

  • Mijn naam is Kasper Otten en ik volg de tweejarige onderzoeksmaster ‘Sociology and Social Research’ aan de Universiteit Utrecht. Volgend jaar krijg ik binnen deze master 22.5 studiepunten om vrij te besteden aan activiteiten die mijn specifieke interesse hebben. Vanzelfsprekend begint het plannen voor die invulling al dit jaar, en zodoende was ik op zoek naar nuttige en leerzame activiteiten om de studiepunten aan te besteden. Een zomerschool werd door mijn opleiding sterk aangeraden, het liefst een die goed aansluit op het eindonderzoek dat ik later in de master uit zou voeren. Nu ligt mijn interesse vooral in analytische en experimentele sociologie, dus een zoektocht naar zomerscholen die cursussen op dit gebied geven begon. Al gauw kwam ik de bekende ICPSR zomerschool tegen, waarvoor DANS de subsidie uitdeelt. Nu ben ik nog nooit écht buiten Europa geweest (Turkije is de uitzondering), dus een zomerschool in Michigan klonk aantrekkelijk. Bovendien bleek de zomerschool ook nog eens cursussen aan te bieden over geavanceerde speltheorie en ‘causal inference’ die beide voor mij erg interessant en relevant zijn. Dit motiveerde mij om bij DANS de subsidie aan te vragen, want de kosten voor een 4-weekse zomerschool zijn natuurlijk niet gering. Daarom ben ik erg blij dat de aanvraag is ingewilligd en ik deze zomer naar Amerika kan!
  • Mijn naam is Reinout van der Veer, ik ben promovendus bij het departement Bestuurskunde en Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik behaalde mijn bacheloropleiding Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en studeerde cum laude af aan de onderzoeksmaster ‘Research in Public Administration and Organizational Science’, een gedeelde masteropleiding van de universiteiten van Utrecht, Rotterdam, Amsterdam (VU), Tilburg, Nijmegen en Twente. Tijdens mijn masteropleiding heb ik ook gewerkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en ontving ik een Talentbeurs (2016) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In mijn huidige positie als promovendus onderzoek ik de relatie tussen de publieke controverse omtrent Europese integratie en de politieke weerstand tegen de Europese Unie, en de implementatie en handhaving van EU-beleid. Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de invloed die deze politisering van de EU heeft op de implementatie van de Europese mechanismen van economisch en fiscaal toezicht op de lidstaten door de uitvoerende macht van de EU, met name de Europese Commissie. Ik maak hiervoor gebruik van een innovatieve mixed-method benadering (geneste casestudies), die gebaseerd is op statistische modellering en kwalitatief vervolgonderzoek. Op de ICPSR Summer School zal ik mij tijdens de vakken “Empirical Modeling of Social Science Theory” en “Multilevel Models II: Advanced Topics” verder verdiepen in de relatie tussen vaak abstracte theoretische verwachtingen en data-gedreven statistische modellen.
  • My name is Myrto Tourtouri and I am a PhD student in Sociology at the Vrije Universiteit Amsterdam working under the supervision of Prof. dr. Harry Ganzeboom and dr. Dimitris Pavlopoulos. I also participate in the project “A Cross-Disciplinary Comprehension of Labour Market Deregulation” led by dr. Dimitris Pavlopoulos and funded by the Institute of Societal Resilience at the Vrije Universiteit Amsterdam. Prior to that, I worked for two years as a research associate at the University of Thessaly in Greece. I hold an MSc in Regional Development (with distinction) and a BSc in Economic Science. In my doctoral project, I aim to establish a causal relationship between labour market deregulation and income inequality. I will derive a synthetic index of deregulation so to assess the effects of labor market deregulation on income inequality in a set of European countries and also focus on a representative country of labor market deregulation and at the same time vast increase in inequality  – Greece. For this purpose, at the ICPSR summer program I aim to attend the course of multilevel analysis, which can be useful in analyzing longitudinal data with countries nested in groups. Moreover, during the ICPSR summer program I’d like to strengthen my skills in methods of multivariate analysis such as factor analysis and principal components analysis, which is the recommended approach in developing synthetic indexes.

Meer informatie

DANS vertegenwoordigt en bekostigt het Nederlandse lidmaatschap van het ICPSR. Hierdoor kunnen onderzoekers van de aangesloten instellingen kosteloos data uit dit omvangrijke data-archief raadplegen. Neem voor meer informatie contact op met Marion Wittenberg.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.