DANS sluit zich aan bij DataCite, DTL en het GO-FAIR initiatief

6 maart 2017

Onlangs heeft DANS zich aangesloten bij twee samenwerkingsverbanden: DataCite en DTL. Ook is een Memorandum of Collaboration afgesloten met het GO-FAIR initiatief.

DataCite is een internationaal samenwerkingsverband, in 2009 opgericht door een aantal toonaangevende onderzoeksbibliotheken, archieven en technische informatiecentra uit de hele wereld. DataCite maakt zich sterk voor het delen van onderzoeksgegevens en een betere bescherming van onderzoeksinvesteringen. Dit wordt o.a. gedaan door het toekennen van een Digital Object Identifier (DOI) aan datasets. Deze unieke identificatie-‘nummers’ worden in wetenschappelijke publicaties gebruikt om naar gepubliceerd onderzoek te verwijzen of dat te citeren.

Dutch Techcentre for life Science (DTL) is een expertisecentrum van onderzoeksorganisaties voor de life sciences. Met het hanteren van de FAIR-aanpak (Findable, Accessible, Interoperable en Reusable) voor datasets ligt DTL op dezelfde lijn als DANS. Ruben Kok, directeur DTL: “Met DANS en andere partners willen we een duurzaam en samenhangend netwerk vormen, experts bij elkaar brengen. Door samen data goed te beschrijven, verbanden te leggen en betekenis en context aan data toe te voegen, worden datasets extra waardevol omdat ze met informatie uit andere databronnen verrijkt kunnen worden. De nieuwe inzichten die dit oplevert, resulteert in nieuwe kennis. Ook andere partijen kunnen zich aansluiten bij het DTL-platform.”

Net als DANS buigt het GO-FAIR initiatief zich over de implementatie van de FAIR-principes. In april 2016 heeft de Europese Commissie officieel aangekondigd dat onderzoeksdata FAIR moeten zijn. Daarmee vormen de FAIR-principes het hart van de Europese strategie voor datamanagement in Science & Innovation programs (European Open Science Cloud). Ze zijn ook door de G20 in september 2016 aangenomen als leading principles.

Meer informatie

Meer informatie staat op de website van DataCite, DTL en op de pagina van GO-FAIR.

 

 

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.