DANS publiceert Preservation Policy: beleid voor duurzaamheid

20 februari 2014

In de nieuwe Preservation Policy van DANS is te lezen welke principes het instituut hanteert bij de duurzame archivering van digitale onderzoeksdata. Het document is nu beschikbaar [pdf].

In de Preservation Policy komen onder andere aan bod:

  • de gekozen aanpak voor de duurzame archivering van data, die deels zelfs teruggaat tot de eerste datasets in het Steinmetz-archief (dat in 1964 werd opgericht en in 2005 door DANS werd overgenomen);
  • de authenticiteit van de data;
  • de verschillende stappen in het archiveringsproces, zoals het deponeren van data, het duurzaam en veilig opslaan ervan en het beschikbaarstellen, dit alles overeenkomstig het internationale referentiemodel voor een Open Archival Information System (OAIS [pdf]).

Kwaliteitskeurmerk voor archieven

Data-archieven die in aanmerking willen komen voor certificering als zogenaamde Trusted Digital Repositories dienen over een Preservation Policy te beschikken. DANS is sinds 2011 in het bezit van het kwaliteitskeurmerk Data Seal of Approval en wil in 2014 de volgende stap nemen: certificering volgens de DIN 31644-norm.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Preservation Policy of de certificering van het DANS-archief kunt u contact opnemen met Ingrid Dillo.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.