DANS partner in Europees bewaringsnetwerk DPE

18 januari 2008

DANS is associate partner geworden van Digital Preservation Europe (DPE). Dit netwerk streeft ernaar om in Europa kennis op het terrein van de bewaring van digitale objecten voor de lange termijn te bundelen.

Het DPE-netwerk heeft als doelstellingen onder meer een betere coördinatie van activiteiten op het terrein van het bewaren van digitale objecten (voorkomen van dubbel werk); delen van kennis en praktijkervaringen, onder andere door seminars en workshops; leveranciers van software stimuleren digitale bewaringsfunctionaliteit in te bouwen; bevorderen van samenwerking in het onderzoek naar de beste methoden voor digitale bewaring; ontwikkelen van richtlijnen, methoden en hulpmiddelen; bewustwording bij organisaties en beleidsmatige sleutelspelers bevorderen.

Concrete producten die het netwerk oplevert of heeft opgeleverd zijn bijvoorbeeld instrumenten voor audit en certificering van digitale depots, inclusief een zelfevaluatie instrument en een protocol; een checklist en richtlijnen voor het opzetten en beheren van digitale depots; een systeem voor unieke identificatie van digitale objecten; een onderzoekagenda en analyses van technologische ontwikkelingen.

DANS is van plan workshops en seminars te organiseren over de digitale bewaring van data. Daarnaast wil DANS ‘briefing papers’ produceren over uiteenlopende onderwerpen op dit terrein, in het bijzonder de uitkomsten van research and development-projecten.

Digital Preservation Europe is in april 2006 met haar werk begonnen en heeft een looptijd van drie jaar. Dit netwerk wordt gefinancierd door de Europese Commissie én de deelnemers zelf. Deelnemers zijn universiteiten, bibliotheken, cultureel erfgoed instellingen en archiefdiensten. Ze komen uit het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Oostenrijk, Italië, Tsjechië, Litouwen, Denemarken, Duitsland en Nederland. Ook wordt samengewerkt met belangrijke initiatieven buiten Europa, zoals in Australië, en de USA (San Diego computer centrum en NARA/ERA) en UNESCO. Voor Nederland is het Nationaal Archief project partner, en DANS nu dus associate partner.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.