DANS partner bij National eScience Symposium 2019

1 augustus 2019

Dit jaar zal DANS een van de partners zijn op het National eScience Symposium 2019. Het thema van het evenement van dit jaar is “Digital Challenges in Open Science” en zal plaatsvinden op 21 november in de Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.

Het Nederlandse Nationale eScience Symposium is een eendaags evenement waar academische onderzoekers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en beleidsmakers uit verschillende disciplines elkaar ontmoeten. De focus ligt op de toepassing van innovatieve digitale technologieën voor de ontwikkeling van Open Science.

Volgens de Europese Commissie is “Open Science een nieuwe benadering van het wetenschappelijke proces gebaseerd op samenwerking en nieuwe manieren om kennis te verspreiden met behulp van digitale technologieën en nieuwe samenwerkingshulpmiddelen. Het idee legt een systematische verandering vast in de manier waarop wetenschap en onderzoek de afgelopen vijftig jaar zijn uitgevoerd: een verschuiving van de standaardpraktijken van het publiceren van onderzoeksresultaten in wetenschappelijke publicaties naar het delen en gebruiken van alle beschikbare kennis in een eerder stadium van het onderzoeksproces.” In het Coalitieakkoord van 2017 van het Nederlandse kabinet staat dat zeer binnenkort “Open Science […] de norm zal zijn in wetenschappelijk onderzoek”.

De systematische verandering van de praktijk van de wetenschap wordt alleen mogelijk gemaakt door een nauwe samenwerking tussen beoefenaars, beleidsmakers, ontwerpers en ontwikkelaars van nieuwe digitale oplossingen en hulpmiddelen. Met name de rol van onderzoekssoftware en ondersteuning is essentieel. Het National eScience Symposium 2019 is een kans voor iedereen die werkzaam is in de academische wereld, de industrie, onderzoeksfinanciering, onderzoekpublicatie en onderzoeksbeleid om vruchtbare discussies aan te gaan met geavanceerde technologie-experts. Het is de plek voor kennisuitwisseling over deze onderwerpen en om de toekomst van Open Science te helpen vormgeven en definiëren.

DANS zal bijdragen aan het programma met een sessie over FAIR-data en ook verschillende projecten waarbij DANS betrokken is zullen aanwezig zijn op het symposium: CLARIAH, ODISSEI en de European Open Science Cloud (EOSC).

Meer informatie

Bezoek de website van het symposium voor meer informatie over het symposium, alle partners en een voorlopig programma. In de komende maanden zal het regelmatig worden bijgewerkt, dus houdt de website in de gaten voor het laatste nieuws en updates. Registratie is mogelijk op deze webpagina.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.