DANS Open Access events 2017

9 oktober 2017

Van 23 tot 29 oktober vindt de internationale Open Access Week plaats. Ook DANS neemt, samen met anderen, deel aan verschillende activiteiten, voorafgaande, tijdens of na deze week. We zetten graag een aantal events op een rij.

Zo komt in de week voor de Open Access week E-data & Research uit. E-data & Research bericht over ontwikkelingen in opslag en hergebruik van digitale onderzoeksgegevens. Ook deze editie staat vol voorbeelden over het open access delen van data en beschikbaar gekomen tools. Wilt u ook E-data& Research in print en/of per e-mail ontvangen? Een gratis abonnement kunt u aanvragen bij de redactie.

19 oktober

Op 19 oktober nemen we deel aan de afsluitende CESSDA SaW-conferentie. SaW (Strengthening and Widening) is een project waarmee het consortium van sociaalwetenschappelijke data-archieven (CESSDA) zijn netwerk heeft verstevigd en uitgebreid. De data-archieven binnen CESSDA zorgen ervoor dat data duurzaam gearchiveerd en beschikbaar gesteld worden aan onderzoekers. Een breder CESSDA zorgt voor meer open access data binnen Europa.

23 en 24 oktober

Op 23 en 24 oktober vindt de 19e internationale GreyNet-conferentie plaats in Rome. GreyNet houdt zich bezig met onderzoek, publicatie, open access en onderwijs op het gebied van grijze literatuur. Daarnaast faciliteert zij onderzoek en dialoog tussen partijen die zich met het onderwerp bezighouden. Tijdens de conferentie verzorgt Peter Doorn de lezing Assessing the FAIRness of Data Sets in Trustworthy Data Repositories.

25 oktober

26 oktober

Op 26 oktober vindt een workshop plaats over DataverseNL voor PhD-studenten bij het Leiden University Centre for Linguistics. DataverseNL maakt het mogelijk om onderzoeksgegevens online op te slaan, te delen en te registreren gedurende de onderzoeksperiode tot aan de voorgeschreven termijn van tien jaar na de voltooiing ervan. Met DataverseNL kunnen onderzoekers gemakkelijk hun data (open access) delen met anderen.

27 oktober

Op 27 oktober verzorgen Marjan Grootveld en Elly Dijk een workshop Open Research Data and Data Management voor 60 onderzoekers in Riga op uitnodiging van de universiteitsbibliotheek van Letland. Als coördinator Research Data Management van het H2020-project OpenAIRE, dat het open access-beleid van de Europese Commissie ondersteunt, zal DANS tijdens deze workshop ingaan op het delen van onderzoeksdata.

Meer informatie

De internationale Open Access week is een jaarlijks terugkerende periode waarin allerlei evenementen worden georganiseerd die aandacht vragen voor open access. Kijk voor meer nationale en internationale initiatieven op openaccessweek.org en openacces.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.