DANS Open Access event: een terugblik

10 november 2016

Net als vorig jaar organiseerde DANS een Open Access event, dit keer een seminar, in samenwerking met Herbert van de Sompel (Los Alamos National Laboratory en DANS Visiting Fellow) en Jan Brase (Georg-August-Universität Göttingen).

Het thema van de internationale Open Access Week (24-30 oktober) was “Commit to putting Open in Action” en betrof het nemen van concrete stappen om de wetenschap te openen en anderen aanmoedigen hetzelfde te doen. Dit kwam terug in de drie lezingen tijdens een goedbezochte middag op 25 oktober. De middag werd voorgezeten door Herbert van de Sompel, Hoofd Digital Library Research and Prototyping Team aan de Onderzoeksbibliotheek van het Los Alamos National Laboratory en DANS Visiting Fellow.

Jan Brase, hoofd van de afdeling Research & Development aan de Georg-August-Universität Göttingen, pleitte voor ‘intelligent openness’: data, meta-data en ook software/machine codes moeten open zijn volgens de FAIR-principles ‘Findable’, ‘Accessible’, ‘Interoperable’ en ‘Re-usable’.

Het onderwerp van Peter Doorn, directeur DANS, betrof de FAIR-principles die worden gebruikt in Horizon 2020. Hij maakte een vergelijking tussen de FAIR-priciples en de vijf principes van het Data Seal of Approval (DSA).

Elly Dijk, beleidsmedewerker en OpenAIRE NOAD van Nederland, ging in op het open accessbeleid ten aanzien van publicaties en het open databeleid, en of dit terug te vinden is in de hoeveelheid open access publicaties en open data in NARCIS.

Meer informatie

Wilt u meer weten over onze dienst NARCIS, Open Access of de National Open Access Desks? Neem contact op met .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.