DANS ontwikkelt datalicenties voor archiefdienst EASY

6 september 2007

Bij informatie die via het internet wordt verkregen bestaat vaak onduidelijkheid over de regeling van rechten. Daarom heeft DANS voor zijn archiefdienst EASY eigen datalicenties ontwikkeld, zodat copyright en eigendomsrechten van de gedeponeerde data voldoende en duidelijk beschermd worden.

Uitgangspunt voor de licenties zijn de principes van Open Access, maar er kan rekening worden gehouden met bijvoorbeeld privacygevoeligheid, een tijdelijk embargo of contractverplichtingen met financiers. De licenties zijn verder gebaseerd op de gedragscode van de universiteitenvereniging VSNU. Ze zijn niet-exclusief; dat betekent dat de eigendom blijft waar hij voor het deponeren al was, en dat de eigenaar ze ook elders beschikbaar mag stellen.
Er wordt gebruik gemaakt van een drietal categorieën om aan te geven voor welk hergebruik de data beschikbaar zijn: Open Access, Restricted Access en voor speciale gevallen, vooral waar de Wet Bescherming Persoonsgegevens in beeld komt, Other Access.
Het septembernummer van kwartaalblad e-data&research bericht over de DANS datalicenties. Informatie is ook in te winnen bij DANS-medewerker Heiko Tjalsma.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.