DANS ondersteunt Datacitatie-principes FORCE11

7 maart 2014

De wetenschapsgemeenschap FORCE11 heeft onlangs haar Datacitatie-principes opgesteld. DANS ondersteunt deze principes van harte.

Het gezag van een onderzoeker, onderzoeksgroep of onderzoeksveld wordt onder andere afgemeten aan de citatiescore van het gepubliceerde werk: hoe vaak wordt er naar het werk verwezen in publicaties van anderen? Met de onlangs opgestelde datacitatie-principes onderstreept FORCE11 het belang van datacitatie. De acht principes lopen uiteen van citeren en identificeren van data tot toegang tot data. FORCE11 roept ook anderen op om de principes te onderschrijven en verder uit te dragen. DANS ondersteunt de principes van FORCE11. Zo zijn de gebruiksvoorwaarden voor hergebruik van in EASY gedeponeerde datasets conform deze principes opgesteld.

Over FORCE11
Force11 is een gemeenschap van wetenschappers, bibliothecarissen, archivarissen, uitgevers en onderzoeksfinanciers. Samen proberen ze het delen van kennis binnen de wetenschap te vergemakkelijken door effectief gebruik te maken van informatietechnologie.

Meer informatie
Op de website van FORCE11 staat meer informatie en een uitgebreide omschrijving van de principes.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.