DANS onderschrijft principes Europese open science

15 september 2017

DANS sluit zich aan bij de principes van de European Open Science Cloud Declaration.

Deze principes – neergelegd in de zogeheten ‘EOSC Declaration’ – zijn de uitkomst van de eerste European Open Science Cloud (EOSC) summit op 12 juni in Brussel, die georganiseerd werd door de Europese Commissie. De principes gaan onder meer over vaardigheden in het hergebruik van onderzoeksdata, richtlijnen voor het delen van data, en instructies over hoe de overgang naar FAIR-data geïmplementeerd en begeleid kan worden. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor de fundamentele rol hierin van betrouwbare datarepositories.

Bijzondere aandacht voor ‘Data culture and FAIR data’

DANS – als onafhankelijk instituut, deelnemer in het EOSC-pilotproject en partner in vele Europese netwerken en projecten – onderschrijft het belang van alle onderdelen van de EOSC Declaration, met bijzondere aandacht voor de sectie ‘Data culture and FAIR data’. Bijdragen aan een cultuur van data stewardship, de daarvoor relevante vaardigheden trainen, datamanagementplannen promoten, de implementatie van de FAIR-principes; het zijn allemaal activiteiten waar DANS zich sterk voor maakt.  

Coalitie van de doeners

In de EOSC Declaration is een actielijst opgenomen voor de zogenaamde ‘coalitie van de doeners’, de officieuze benaming voor de samenwerkende Europese voorlopers op het gebied van open science waar DANS er een van is. Bijdragen die DANS wil leveren zijn onder meer:

  • het ontwikkelen van FAIR-metriek en een assessment tool voor datasets in betrouwbare data repositories;
  • het ontwikkelen van technologie voor automatische in- en uitvoerfaciliteiten voor data;
  • de verspreiding en promotie van certificatieservices zoals het onlangs gelanceerde CoreTrustSeal en
  • het ontwikkelen van een datatagsysteem voor datasets met privacygevoelige informatie.

Verder wil DANS haar (inter)nationale netwerk en ervaring graag inzetten om te helpen het EOSC-netwerk en de bestuursstructuur verder uit te bouwen.

Ook andere organisaties waar DANS mee samenwerkt, zoals bijvoorbeeld het Consortium of European Social Science data Archives (CESSDA ERIC) en OpenAIRE hebben aangegeven de EOSC-principes te onderschrijven.

Meer informatie

Op de website van de European Open Science Cloud staat meer informatie over de EOSC Summit.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.