DANS-medewerkers bezoeken Rijksmuseum

12 augustus 2019

Kick-off van een adviestraject van DANS bij het Rijksmuseum waarbij DANS-medewerkers brainstormden met collega’s van het Rijksmuseum over de uitbouw van een infrastructuur voor het beheer van de informatiestroom van data acquisitie tot data publicatie voor de middellange en lange termijn.

Als onderdeel van een pilotproject dat DANS voor het Rijksmuseum uitvoert, kwamen medewerkers van DANS en de afdeling Research Services samen om na te denken over deze problematiek. Het betreft advies over het beheer en de opslag van de wetenschappelijke onderzoeksdata van het Rijksmuseum, waaronder de informatiestroom die begint bij instrumentarium dat kunstobjecten op verschillende manieren analyseert en significante hoeveelheden digitale data genereert. Die data moet verwerkt en veilig opgeslagen worden. Vervolgens dient de data beschikbaar gesteld te worden voor verder digitaal onderzoek. Dat kan dan resulteren in meer data die de onderzoeker moet kunnen deponeren in een publiek data repository dat uiteraard de FAIR-principes hanteert. 

DANS inventariseert de mogelijkheden om een dergelijke informatieketen te stroomlijnen. Door middel van een landschapsstudie van zowel de wetenschappelijke als de erfgoed sector op nationaal én internationaal niveau probeert DANS inzicht te verkrijgen in verschillende infrastructuren en mogelijkheden.

Meer informatie

Voor meer kunt u contact opnemen met Herbert Van de Sompel. Kijk ook eens op de onderzoekspagina van het Rijksmuseum.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.