DANS maakt open access mogelijk

15 december 2014

Vanaf eind 2014 kunnen deponeerders hun datasets volledig open access beschikbaar stellen in EASY. Geïnteresseerden kunnen dit type datasets downloaden zonder registratie. Hiermee maakt DANS het delen van onderzoeksdata nog makkelijker.

Met de komst van de nieuwe toegangscategorie kunt u uw data via EASY op 4 verschillende manieren beschikbaar stellen:

  1. Volledig open access 
  2. Onbeperkte toegang voor alle geregistreerde EASY-gebruikers
  3. Alleen toegang na toestemming van de deponeerder 
  4. Toegang via een andere bron – de data staan duurzaam gearchiveerd bij DANS maar zijn via een andere organisatie beschikbaar

Data open access deponeren
DANS moedigt onderzoekers aan om hun data open access beschikbaar te stellen voor anderen. De open access-data in EASY vallen onder de Creative Commons Zero-licentie (in het kort: CC0 of CC Zero Waiver), een internationaal veelgebruikte licentiestandaard. Dit houdt in dat de deponeerder afstand doet van alle rechten tot de data op het moment dat hij of zij de dataset als ‘open access’ in EASY plaatst. De data komt dan in het publieke domein. Lees meer hierover op de Creative Commons-website.

Open access-data hergebruiken
Geïnteresseerden kunnen de open access-datasets vrijelijk hergebruiken. Wel vraagt DANS van zijn gebruikers om hierbij de data te citeren volgens de gebruiken in de wetenschap. Lees meer hierover in de licentieovereenkomst van DANS.

Uw dataset ook open access?
DANS wil zoveel mogelijk datasets die eerder in EASY gedeponeerd zijn, vrijgeven onder de CC0-licentie. Dit doen wij alleen als de deponeerder hiervoor toestemming geeft. Wilt u uw gedeponeerde dataset ook open access beschikbaar stellen? Neem dan contact op met onze datamanagers via .

Meer informatie
Wilt u meer weten over open access-datasets in EASY? We helpen u graag via .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.