DANS in Europese roadmap voor onderzoeksinfrastructuren

23 oktober 2006

Roadmap 2006 [European Strategy Forum for Research Infrastructures, 23-10-2006]
Op 19 oktober 2006 heeft het Europese Strategie Forum voor Onderzoeks Infrastructuren de eerste Europese roadmap voor onderzoeksinfrastructuren gepresenteerd. De roadmap beschrijft de belangrijkste behoefte aan Europese infrastructuren voor de komende 10 tot 20 jaar. DARIAH, een project waarin DANS een vooraanstaande rol speelt, wordt in de roadmap genoemd als een van de projecten van vitaal belang voor de ontwikkeling van de wetenschap en vernieuwing in Europa.

In 2002 is ESFRI, the European Strategy Forum for Research Infrastructures, in het leven geroepen om de Europese Commissie te adviseren met betrekking tot strategische ontwikkelingen op het gebied van onderzoeksinfrastructuren. De afgelopen 2 jaar is door ESFRI aan deze eerste roadmap gewerkt en bijna 1000 vooraanstaande onderzoeksexperts hebben bijgedragen aan de totstandkoming.

In totaal bevat de roadmap 35 projecten, verdeeld over de verschillende wetenschapsgebieden. In de alfa- en gammawetenschappen zijn 6 projecten benoemd: 2 specifiek voor de alfawetenschappen, 3 specifiek voor de gammawetenschappen en 1 projecten dat beide gebieden bestrijkt:

  • DARIAH: the Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities
  • CLARIN: Common Language Resources and Technology Infrastructure
  • ESS: European Social Survey
  • SHARE:Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe
  • CESSDA: Council of European Social Science Data Archives
  • EROHS: European Research Observatory for the Humanities and the Social Sciences

Het DARIAH project wordt voor een belangrijk deel getrokken door DANS. Daarnaast is DANS ook betrokken bij 4 van de 5 andere alfa- en gammaprojecten op de roadmap.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.