DANS en Mendeley werken samen op gebied van duurzame archivering van datasets uit nieuw data repository platform Mendeley Data

23 september 2015

Onlangs heeft Mendeley een nieuw data repository platform gelanceerd: Mendeley Data (data.mendeley.com). De door onderzoekers op dit platform gepubliceerde onderzoeksdata worden bij DANS voor de lange termijn opgeslagen.

Mendeley is een platform voor onderzoekers waarop tools voor het maken en delen van wetenschappelijke publicaties worden aangeboden. Mendeley is ook een sociaal netwerk: via de site kunnen onderzoekers communiceren en data uitwisselen. De door onderzoekers ingediende onderzoeksdata worden gedeponeerd in het nieuwe, gratis, data repository van Mendeley: Mendeley data. DANS vormt het back-end lange termijn archief van deze data repository.

Langdurig bewaren

Met deze samenwerking kan DANS nog meer digitale onderzoeksgegevens langdurig bewaren. Mendeley wordt, naast de individuele onderzoekers en andere organisaties, een extra datakanaal voor DANS. De dienst biedt mogelijkheden om data en publicaties beter aan elkaar te linken, onder meer door het gebruik van DOI’s. Peter Doorn, directeur van DANS: “DANS bevordert duurzame toegang tot digitale onderzoeksgegevens. Om het delen en hergebruiken van data, ook op de lange termijn, te bevorderen, deponeren onderzoekers hun data in het DANS-archief. Daarnaast verzorgen we lange termijn opslagdiensten voor verschillende publieke en private partijen. Dit houdt in dat de data van deze organisaties in het DANS-archief terechtkomen. De metadata stellen we open access via EASY beschikbaar voor alle onderzoekers.”

Vergelijkbare samenwerking

De samenwerking tussen Mendeley en DANS lijkt op het internationale e-Depot van de Koninklijke Bibliotheek (KB). De KB vervult met dit e-Depot de archiefrol voor publicaties van internationale wetenschappelijke uitgevers.

Meer informatie

Heeft u vragen, neem dan contact op met Ingrid Dillo (DANS) of (Mendeley).

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.