DANS en DCC-PO verzorgen een nieuwe cursus op maat: “Publiceren en archiveren voor hogescholen”

14 juli 2022

Binnen het praktijkgericht onderwijs bleek er behoefte aan een cursus specifiek over het publiceren en archiveren van data en software. DCC-PO en DANS hebben de handen ineengeslagen en samen een nieuwe cursus ontworpen, op maat gemaakt voor data stewards die werkzaam zijn aan de hogescholen. De nieuwe cursus, bestaat uit twee korte online sessies en een fysieke bijeenkomst van een dag. Tijdens de sessies wordt kennisoverdracht afgewisseld met groepsdiscussies en groepsopdrachten. Daarnaast zorgen de huiswerkopdrachten voor extra verdieping. Die afwisseling van activiteiten werd door de deelnemers erg gewaardeerd. 

De deelnemers die al de RDNL “Essentials 4 Data Support” hebben gevolgd kunnen zich in de nieuwe cursus meer op de praktijk en behoeften binnen hun instellingen richten. Onderwerpen die aan bod komen, zijn bijvoorbeeld de opslag van privacygevoelige data, publiceren en archiveren, maar ook het inzetten van zogenaamde kennisclips en het samen vormgeven van richtlijnen is onderdeel van de cursus. De deelnemers gaven aan dat met name de combinatie van online en offline bijeenkomsten erg prettig was, en dat ze veel geleerd hebben van de uitwisseling met collega data stewards.

De huidige cursus heeft in mei en juni plaatsgevonden. Wegens de positieve feedback van de huidige cursus, zal deze waarschijnlijk herhaald zal worden in het najaar.  Meer informatie hierover volgt. 

Over DCC-PO

In 2019 heeft de minister van OCW het uitvoeringsplan ‘Integrale aanpak voor digitalisering in de wetenschap’ overgenomen. Dit plan richtte zich op het Wetenschappelijk Onderwijs. NWO heeft daarom onderzocht hoe ook een impuls gerealiseerd kon worden voor de digitalisering binnen het praktijkgericht onderzoek aan de hogescholen. De hogescholen, die al samenwerkten aan de ‘Versterkingsagenda Praktijkgericht Onderzoek’, hebben hiervoor een plan ingediend bij NWO. Dit plan heeft geleid tot het project.

Twintig hogescholen werken samen in een Digital Competence Center voor Praktijkgericht onderzoek (DCC-PO) om researchdatamanagement, FAIR data en data-intensief onderzoek op hogescholen verder te faciliteren en zo hun open-science-ambities te kunnen realiseren. Het landelijk DCC voor Praktijkgericht onderzoek wordt gedragen vanuit de hogescholen. Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.