DANS deelnemer in vier Europese projectvoorstellen voor data infrastructuren

4 mei 2007

DANS neemt deel in vier projectvoorstellen voor data infrastructuren die deze week zijn ingediend bij de Europese Commissie. De termijn om plannen op dat terrein in te dienen onder het zevende Research Framework Programma (FP7) van de Europese Unie liep op 2 mei af.

De voorstellen om data infrastructuren te bouwen of te verbeteren zijn bedoeld om onderzoeksgegevens beter beschikbaar te maken tussen Europese landen. Voor Nederlandse onderzoekers betekenen ze gemakkelijker toegang tot buitenlandse data.
Het gaat om twee projecten die de inhoud en reikwijdte van bestaande data infrastructuren moeten verbeteren en twee die gericht zijn op nieuwe infrastructuren. Tot de eerste twee behoort CLIO-INFRA, op het gebied van historische sociaal-economische data, dat wordt gecoördineerd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis IISG. Het andere project van dit type is IPYDLE dat data uit het onderzoek in het kader van het International Polar Year 2007/2008 toegankelijk wil maken. Dit project wordt gecoördineerd door het Duitse Alfred Wegener Instituut.

Het aandeel van DANS richt zich specifiek op de alfa- en gammawetenschappelijke data.
De andere twee voorstellen behelzen nieuwe infrastructuren. Preparing DARIAH, gecoördineerd door DANS, moet een gedetailleerd business plan voor een Europese data-infrastructuur voor de alfawetenschappen opleveren en zorgen dat de financiering van de uitvoering rondkomt. CESSDA RI heeft soortgelijke doelstellingen, maar dan voor sociaal-wetenschappelijke data en gecoördineerd door het UK Data Archive.
Daarnaast is DANS ook betrokken, zij het niet als partner, bij de projectvoorstellen voor CLARIN (taal en tekst) en DRIVER II (repositories).
Na de zomer zal bekend worden welke projectvoorstellen subsidie ontvangen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.