DANS Data Station SSH viert 1-jarig jubileum

12 juni 2024

Op 6 juni 2023 vierden we de lancering van het DANS Data Station Social Sciences and Humanities (SSH). We kijken met tevredenheid terug op dit eerste jaar en willen dit moment graag delen.

Na de lancering van het Data Station Archaeology in 2022, gevolgd door SSH een jaar geleden, en de Data Stations Life Sciences en Physical and Technical Sciences eind 2023, zijn we blij met de overgang van EASY (het voormalige data archief) naar een vernieuwd en verbeterd domeinspecifiek repository systeem gebaseerd op Dataverse.

Alle deponeringen verlopen nu via een van onze vier Data Stations en dat biedt veel voordelen. Zo bieden we meer domeinspecifieke metadata aan waardoor datasets nog beter en gedetailleerder kunnen worden beschreven. In het Data Station SSH kun je bovendien datasets taggen met de gestandaardiseerde termen uit de European Language Social Science Thesaurus (ELSST), wat het vinden van relevante datasets eenvoudiger maakt. Dankzij de makkelijke integratie van Dataverse met bestaande vocabularies, kunnen we in de toekomst nog meer SSH-vocabularies toevoegen.  

Op de dag van de lancering waren er meer dan 7.000 datasets vindbaar in het Data Station SSH. In het afgelopen jaar zijn daar ruim 350 datasets aan toegevoegd en dagelijks verwerken we nieuwe deponeringen. In totaal zijn er meer dan 110.000 bestanden duurzaam gearchiveerd in ons Data Station SSH. 

Dankzij de uitgebreide zoekmogelijkheden, filters en facetten in ons Data Station kan iedereen de bestanden en datasets doorzoeken. Zo kunnen onderzoekers relevante data vinden voor hun specifieke onderzoeksvraag. Gemiddeld telt het Data Station SSH meer dan 2.000 unieke bezoekers per maand en sinds de lancering zijn al meer dan 250.000 bestanden gedownload.  

Om het deponeren en hergebruiken van datasets zo gemakkelijk mogelijk te maken, biedt DANS uitgebreide ondersteuning aan de gebruikers van het Data Station SSH. Wekelijks kun je met je vragen bij ons terecht bij ons Open Hour

In het afgelopen jaar hebben we verschillende handleidingen gepubliceerd, waaronder informatie over het herbruikbaar maken van kwalitatieve data en aanvullende informatie voor het deponeren met toegangsbeperkingen. In de sociale en geesteswetenschappen wordt immers veel gewerkt met persoonsgegevens en gevoelige informatie, waardoor datasets soms alleen onder bepaalde voorwaarden mogen worden hergebruikt. Een sjabloon data access protocol helpt deposanten  om snel alle relevante informatie te verzamelen om de voorwaardes goed vast te leggen. 

Bij DANS hebben we ons het afgelopen jaar ingezet om data duurzaam op te slaan en veilig beschikbaar te stellen voor hergebruik en dat zullen we blijven doen. Je kunt ons Data Station SSH zelf bekijken onder: https://ssh.datastations.nl/

Neem voor meer informatie contact op met één van onze Data Station Managers.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.