DANS bij Research Data Science Summer School 2019

5 september 2019

Van 5 tot en met 16 augustus vond de CODATA-RDA Research Data Science Summer School 2019 plaats bij het International Centre for Theoretical Physics, in Trieste. Namens DANS nam Frans Huigen daaraan deel als student.

De Summer School is bedoeld voor onderzoekers aan het begin van hun carrière. Omdat Data Stewardship hoog op de agenda staat bij nationale en internationale onderzoeksinstituten, was dit jaar een route voor Data Stewards aan het programma toegevoegd. Een pilot verzorgd door FAIRsFAIR, een project dat DANS coördineert.

Tijdens de eerste week lag de nadruk op de verantwoordelijkheid van onderzoekers als bewuste en verantwoorde beoefenaars van Open Science. Daartoe werd lesgegeven in programmeertalen als Git, R, en Shell. Dat gebeurde met behulp van het open-source platform Software Carpentry: vrij beschikbaar trainingsmateriaal klaar voor hergebruik en continue verbetering. 

In de tweede week concentreerden de docenten (onder wie DANS-collega Marjan Grootveld) zich met het pilotprogramma voor data stewards op de vraag welke vaardigheden er noodzakelijk zijn om onderzoeksdata FAIR te maken en te houden en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we met die vaardigheden de ontwikkelingen in het vakgebied kunnen blijven bijbenen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de zomerschool op deze website.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.