DANS beloont student helper met ticket naar IASSIST African Chapter

4 augustus 2023

In mei en juni 2023 organiseerde de Universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika de jaarlijkse CODATA-RDA School for Research Data Science (SoRDS). Deze online school, die deel uitmaakt van het internationale SoRDS-netwerk, richt zich op het opbouwen van basisvaardigheden op het gebied van data wetenschap onder beginnende onderzoekers in lage/middeninkomenslanden. De scholen worden bemand door vrijwillige instructeurs en een klein aantal student helpers om de leerlingen te ondersteunen. Deze toegewijde vrijwillige helpers spelen een cruciale rol in het succes van de scholen. Om de student helpers aan te moedigen en het belang van hun werk te erkennen, beloonde DANS de meest actieve helper met een ticket voor het Afrikaanse chapter van IASSIST.

Omdat delen ons verrijkt

Lawson Maluwi kreeg als student helper een ticket voor het African Chapter van IASSIST dat in oktober in Pretoria plaatsvindt. De selectiecommissie was onder de indruk van zijn toegewijde ondersteuning van de studenten, in het bijzonder de tijd die hij besteedde aan Slack om te helpen met vragen. “Ik had het voorrecht om de SoRDS bij te wonen als helper. Ik nam de uitnodiging dan ook graag aan, omdat ik sterk geloof in de kracht van het delen van kennis om onszelf te verrijken”, zegt Mawuli. In 2021 kreeg hij de kans om de school bij te wonen en het was een game-changer voor zijn carrière. “Data Science was een relatief nieuw vakgebied voor mij en ik leerde een veelheid aan nieuwe concepten. Tijdens het hele programma kreeg ik onschatbare hulp van toegewijde student helpers wanneer ik voor uitdagingen kwam te staan. Het voelde voor mij vanzelfsprekend om iets terug te doen toen ik dit jaar gevraagd werd om te helpen.”

DANS is er trots op Afrikaanse wetenschappers te ondersteunen die werkzaam zijn in informatietechnologieën en datadiensten.. Dit omvat de ondersteuning van het SoRDS-netwerk en de sponsoring van de Afrikaanse afdeling van de IASSIST in Pretoria. Door deze sponsoring is DANS in staat om een startende onderzoeker een ticket aan te bieden en te ondersteunen om meer te leren over onderzoeksdata en om capaciteit op te bouwen voor hun mooie onderzoekstoekomst. “Het bijwonen van de IASSIST-conferentie in oktober in Pretoria biedt mij een geweldige kans om mijn netwerk uit te breiden, te leren en mijn onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en dementie in Togo te verbeteren. Ik ben DANS enorm dankbaar voor het sponsoren van mijn aanwezigheid bij dit belangrijke evenement. Het zal mij ongetwijfeld nog meer kracht geven in mijn missie om positieve verandering te creëren op het gebied van neurowetenschappen en geestelijke gezondheid.” 

Over Lawson Mawuli

Lawson Mawuli is een klinisch psycholoog uit Togo, West-Afrika, en heeft onlangs zijn PhD-studie afgerond. Hij heeft zich gespecialiseerd in neuropsychologie en zet zich in om het bewustzijn over dementie en de ziekte van Alzheimer in zijn lokale gemeenschap te vergroten. Veel mensen in dat gebied geloven nog steeds dat geheugenverlies een normaal onderdeel van het ouder worden is, en zijn missie is om op bewijs gebaseerde gegevens te gebruiken om bewustzijn te creëren en de gezondheid van de hersenen te bevorderen. Dit jaar heeft hij een therapeutisch notitieboekje gemaakt met de naam “My Brain Book”, ontworpen om mensen te helpen meer tijd te besteden aan de zorg voor hun hersenen.

Over SoRDS

Hedendaags onderzoek – vooral als het gaat om de belangrijkste interdisciplinaire onderzoeksuitdagingen – kan niet effectief worden uitgevoerd zonder een reeks vaardigheden op het gebied van data. Toch hebben veel onderzoekers over de hele wereld moeite om toegang te krijgen tot hoogwaardige training in deze onderwerpen. Het SoRDS-initiatief is ontwikkeld om dit tekort aan te pakken, met name gericht op het bijscholen van beginnende onderzoekers uit landen met een laag of middeninkomen. Het curriculum omvat een reeks technische vaardigheden en verantwoorde onderzoekspraktijken, om hen bij te scholen zodat ze zelfverzekerd met hun gegevens kunnen werken op een effectieve en efficiënte manier die vereist is voor onderzoek in de 21e eeuw. SoRDS-scholen worden over de hele wereld gegeven in de vorm van een persoonlijke cursus van twee weken of een online cursus van vijf tot acht weken.

DANS is al een aantal jaar betrokken bij het SoRDS-netwerk en stuurt vrijwillige docenten om les te geven in onderzoeksdatamanagement en Open en Verantwoord Onderzoek. Louise Bezuidenhout is momenteel medevoorzitter en docent en Marjan Grootveld is medevoorzitter van de adviesraad. De volgende CODATA-RDA Summer School wordt gehouden van 31 juli – 11 augustus in Triëst, Italië. Klik hier voor meer informatie. 

Over IASSIST Afrika

Het IASSIST Africa Chapter is aangesloten bij de International Association for Social Science Information Service and Technology (IASSIST), een internationale organisatie van professionals die werken met informatietechnologie en datadiensten ter ondersteuning van onderzoek en onderwijs in de sociale wetenschappen. IASSIST heeft meer dan 300 leden uit de academische wereld, de overheid, de non-profitsector en de particuliere sector. Het IASSIST Africa chapter werd officieel gelanceerd in 2021 tijdens de Ist IASSIST Africa Regional Workshop in Kampala, Oeganda. Klik hier voor meer informatie. Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.