CoreTrustSeal voor Tilburg University

3 april 2023

Tilburg University (TiU) maakt gebruik van DataverseNL als institutioneel repository voor hun onderzoeksdata. Onlangs is de repository opnieuw gecertificeerd met het CoreTrustSeal certificaat; deze certificering verifieert de betrouwbaarheid en duurzaamheid van digitale repositories . Deze hercertificering onderstreept de voortdurende inzet van de TiU om te voldoen aan de hoogste normen voor het beheer en de bewaring van onderzoeksdata. 

TiU Dataverse is de institutionele data repository van Tilburg University. Het maakt onderdeel uit van DataverseNL , een data repository platform dat gezamenlijk wordt aangeboden door DANS en deelnemende instellingen. DANS beheert de technische infrastructuur en de instellingen die gebruikmaken van DataverseNL zijn zelf verantwoordelijk voor het beheer en de curatie van de gedeponeerde onderzoeksdata. DataverseNL biedt een veilig en betrouwbaar platform voor onderzoekers om hun gegevens op te slaan, te beheren en te delen met de academische gemeenschap, zodat de gegevens bewaard blijven en toegankelijk zijn voor toekomstig gebruik. De onderzoeksdata in de TiU Dataverse worden beheerd door het Research Data Office (RDO) van de Universiteitsbibliotheek van Tilburg, zodat expertise en ondersteuning op de campus beschikbaar is.

Belang van het keurmerk voor de universiteit

CoreTrustSeal is een internationaal keurmerk voor databewaarplaatsen dat staat voor duurzaamheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid. Het CoreTrustSeal-beoordelingsproces beoordeelt de naleving van zestien vereisten met betrekking tot organisatorisch bestuur, gegevensbeheer en technische infrastructuur. Voor het voldoen aan een aantal van deze vereisten maakt TiU gebruik van de diensten van DANS, waaronder het platform DataverseNL en de lange termijn archivering in de DANS Data Vault. Het keurmerk garandeert dat de data in TiU Dataverse veilig en duurzaam zijn opgeslagen en op een aantal kwaliteitscriteria zijn beoordeeld. 

Het CoreTrustSeal-hercertificeringsproces vindt om de drie jaar plaats en zorgt ervoor dat de repository up-to-date blijft met de nieuwste normen en praktijken. Door het verkrijgen van het CoreTrustSeal is TiU Dataverse een zogenaamde Trusted Digital Repository (TDR). Dit betekent dat wanneer onderzoekers hun data deponeren in TiU Dataverse, zij voldoen aan de FAIR-principes (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) en de eisen van nationale en internationale subsidieverstrekkers.

In totaal zijn er in Nederland 13 CoreTrustSeals uitgereikt. Tilburg University Dataverse heeft als eerste instelling van de 19 partnerinstellingen binnen DataverseNL het keurmerk behaald. Bekijk hier de complete lijst met gecertificeerde repositories. 

Meer informatie op de website van TiU.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.