Conny Kristel (26 februari 1955 – 6 oktober 2018)

11 oktober 2018

Afgelopen zaterdag overleed op 63 jarige leeftijd Conny Kristel, directeur van EHRI en oud-directeur van DARIAH. Henk Harmsen: “In de jaren dat ik CIO van DARIAH was (2010-2016) heb ik veel met haar samengewerkt. In beide hoedanigheden hadden DANS en Conny veel contact. Conny was een zachtaardige, maar ook een heel resolute collega. Je kon het met haar oneens worden, maar je kreeg nooit ruzie met haar.”

Vanaf het begin van EHRI is DANS nu al bijna acht jaar een trouwe partner in dit project. Een moeilijk project, waarbij de oude analoge wereld opgestuwd moest worden naar de digitale. Dat ging niet altijd gemakkelijk. Conny verdedigde, terecht, in het geweld van de ICT infrastructuren de positie van de niet-gedigitaliseerde archieven. Eigenlijk was het een onmogelijk project, maar door de diplomatieke vaardigheden van Conny en haar vasthoudendheid heeft het project zich inmiddels tot een serieuze partner in de ESFRI roadmap ontwikkeld. Dat succes kan niet genoeg gewaardeerd worden, als je kijkt waar de deelnemers vandaan kwamen en waar ze nu staan. In die zin was Conny een pionier pur sang.

In DARIAH was Conny vooral het sociale gezicht van deze onderzoeksinfrastructuur. Zij heeft de organisatie vorm gegeven door vaart te zetten achter implementatie van de administratieve processen die daar nu eenmaal bij horen. Ook bij DARIAH stond ze op de bres voor de nog in het papieren tijdperk verkerende archieven en verdedigde ze met verve hun bestaansrecht in de DARIAH infrastructuur. Dat was een opmerkelijke daad voor een DARIAH directeur.

Door de jaren heen heb ik op menig terrasje een cappuccino met haar gedronken, waarbij we de hele EHRI en DARIAH wereld aan ons voorbij lieten trekken. Waar ze het meest met liefde over praatte was het onderzoek, haar laatste boek, de weinige tijd die ze had. 

Nu is zelfs die weinige tijd op.

Conny, we zullen je missen.

 

Henk Harmsen

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.