CLARIN afgesloten, CLARIAH van start

25 maart 2015

Op 13 maart vond de afsluiting van het CLARIN-project en de kick-off van CLARIAH plaats.

CLARIAH beoogt een digitale infrastructuur te bouwen om het hoofd te bieden aan de digitale revolutie in de geesteswetenschappen. Massale hoeveelheden data in de vorm van tekst, gestructureerde gegevens, afbeeldingen en audiovisuele bestanden komen in hoog tempo digitaal beschikbaar. Om deze stortvloed van digitale data te kunnen gebruiken zijn nieuwe hulpmiddelen nodig. CLARIAH is de Nederlandse bundeling van twee Europese projecten: CLARIN en DARIAH.

Combinatie van data en tools

De combinatie van beschikbare data en gebruikersvriendelijke tools zal onderzoekers stimuleren tot innovatief geesteswetenschappelijk onderzoek op hoog niveau. Zowel data als tools zullen duurzaam worden beheerd. DANS speelt een belangrijke rol bij de archivering en beschikbaarstelling van de data op de lange termijn.

Achtergrond CLARIAH

CLARIAH staat voor Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities. DANS is één van de meer dan 40 partners in het CLARIAH-consortium van geesteswetenschappelijke onderzoeksinstellingen, universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen, publieke organisaties en bedrijven. In juni 2014 kreeg CLARIAH een subsidie van 12,6 M€ toegekend en werd het door NWO op de Roadmap Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten geplaatst. CLARIN wordt voortgezet in de taalkundige poot van CLARIAH. Het CLARIN project heeft een grote hoeveelheid data en software tools voor de verwerking van taal- en tekstdata opgeleverd. DANS speelde een belangrijke rol in verschillende CLARIN-projecten, waaronder SHEBANQ, winnaar van de Digital Humanities Award 2014.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van CLARIAH.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.