CLARIAH-infrastructuur krijgt met CLARIAH-PLUS het gewenste vervolg

13 april 2018

Donderdag 12 april jongstleden honoreerde OC&W-minister Ingrid van Engelshoven de CLARIAH PLUS-aanvraag met 13,8 miljoen euro. Daarmee kan het geesteswetenschappelijk consortium onder leiding van het Huygens ING verder bouwen aan de nationale digitale CLARIAH-infrastructuur voor de geesteswetenschappen.

De toekenning onderdeel van de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur. Namens een nationaal consortium van universiteiten en geesteswetenschappelijke instituten nam de Principal Investigator (PI) Lex Heerma van Voss, directeur van het Huygens ING de toekenning in ontvangst. Heerma van Voss: “Deze toekenning is een bevestiging van het grote belang van de CLARIAH-infrastructuur voor de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen in Nederland en ver daar buiten. Deze infrastructuur zal niet alleen het karakter van het geesteswetenschappelijk onderzoek wezenlijk veranderen, maar ook van het sociaal wetenschappelijk onderzoek.”

Deelnemers en participanten consortium

Het consortium achter dit project dat zich voor de komende tien jaar gecommitteerd heeft aan CLARIAH bestaat uit: Huygens ING, het Instituut voor de Nederlandse Taal, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), de Koninklijke Bibliotheek, het Meertens Instituut, het Max Planck Instituut te Nijmegen en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Daarnaast participeren de volgende instellingen: Fryske Akademie, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS), Nationaal Archief, Netherlands Institute of Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS), Netherlands eScience Center, Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en DANS.

Meer informatie

Het volledige bericht staat op de website van CLARIAH. Lees ook het bericht op de website van NWO over alle toegekende aanvragen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.