CESSDA Data Catalogue – FAIR genoeg?

4 juli 2022

De nieuwste versie van de CESSDA-data catalogus is gericht op het verbeteren van de interoperabiliteit met externe organisaties.

De CESSDA Data Catalogue (CDC) bevat de metadata van de data holdings van CESSDA’s Service Providers, waaronder DANS die de CESSDA Service Provider voor Nederland is. Het is een one-stop-shop voor onderzoek en ontdekking, die toegang biedt tot uitgebreide collecties van gegevens die relevant zijn voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek. De CDC maakt ook deel uit van de EOSC-marktplaats.

Nieuwe functies

Metadata uit de CDC kunnen nu eenvoudig worden gedeeld met externe aanbieders zoals OpenAire, GoTriple en B2Find. Dit wordt mogelijk gemaakt door het nieuwe OAI-PMH endpoint. Het eindpunt stelt de metadata beschikbaar in de formaten DublinCore, DataCite en DDI 2.5 Codebook.

Er is ook een zoek-API ontwikkeld. Hierdoor kunnen externe agentschappen de zoekfunctionaliteit van de Datacatalogus gebruiken en de Datacatalogus in hun eigen websites en platforms integreren.

John Shepherdson, Cloud Platform Delivery Director, zei: “Vanaf nu kunnen de catalogi van CESSDA Service Providers dezelfde query’s lokaal en in het CDC tegelijk uitvoeren. Dit geeft onderzoekers een groter aanbod van onderzoeksgegevens om mee te werken.”

In de pagina’s zijn metadata in JSON-LD/RDF-formaat ingebed, inclusief trefwoorden en persistente identifiers. Dit betekent dat tools zoals F-UJI de Data Catalogus kunnen evalueren, waarbij de resultaten worden gebruikt om de FAIRness van de metadata te verbeteren.

Taina Jääskeläinen, Service Owner van de CDC, FSD, zei: “We hebben de behandeling van niet-Engelse metadata verbeterd. Ook zijn er achter de schermen verbeteringen aangebracht in het oogsten en valideren van de metadata.”

Bug fixes

Belangrijke bug fixes in deze release zijn onder andere het verbeteren van het gedrag van de back en forward acties. Dit is vooral nuttig met betrekking tot het navigeren tussen verschillende taalversies van dezelfde studie.

Ongeldige URL’s worden nu uitgefilterd, waardoor problemen met externe links niet meer werken.

De uitgever van de studie wordt nu correct weergegeven op de detailpagina.

Opmerkingen

Door wijzigingen in de backend van het OAI-PMH eindpunt, werken links met bladwijzers mogelijk niet meer. Er zijn geen gegevens verwijderd uit de catalogus.

Lees meer over eerdere verbeteringen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ricarda Braukmann Ph.D.

Data Station Manager Social Sciences